Top 5 cele mai bune filme despre preşedinţii Statelor Unite ale Americii jpeg

Top 5 cele mai bune filme despre preşedinţii Statelor Unite ale Americii

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția

Postul de preşedinte al Statelor Unite ale Americii este cel mai râvnit job de pe planetă. Cu toţii îşi doresc să ocupe fotoliul de la Casa Albă, dar câţi ştiu care sunt implicaţiile şi responsabilităţile acestuia? Cum au reacţionat foştii preşedinţi în situaţii de criză, adevărate sau nu? Care este fişa postului şi ce elemente ar trebui să cuprindă caracterul şi personalitatea unui lider mondial?

JFK (1991)

Pelicula lui Oliver Stone se axează pe investigaţia asasinatului preşedintelui american John F. Kennedy, care este condusă de avocatul districtului New Orleans, Jim Garrison, interpretat de Kevin Costner.  Acesta descoperă anumite dovezi care susţin o teorie a conspiraţiei în privinţa crimei, şi redeschide cazul după moartea criminalului Lee Harvey Oswald, intrepretat de Gary Oldman. Lui Stone i-a fost reproşat faptul că a creat un film istoric iresponsabil, dar cu toate acestea a fost unul dintre cele mai bine cotate filme politice, thriller din toate timpurile.

Fail Safe (1964)

În timpul Războiului Rece, o criză loveşte în momentul în care planuri de bombardare a Rusiei ies la iveală. Preşedintele Statelor Unite, intrepretat de către Henry Fonda, trebuie să rezolve toate situaţia înainte de începerea unui alt război. Toate bombele sunt oprite, dar din neatenţia comandantului Air Force, una explodează. Un contraatact soviect ar putea declanşa un alt război mondial. Remarcabilul film din 1964 subliniază tensiunea dintre SUA şi Uniunea Sovietică, dar şi aproape dezastruoasele consecinţe ale Războiului Rece.

Lincoln (2012)

Războiul Civil prinde contur din ce în ce mai mult în Statele Unite, iar preşedintele Abraham Lincoln, intrepretat de către Daniel Day-Lewis, luptă cu propriul său cabinet pentru emanciparea sclavilor din America. Regizat de către Steven Spielberg, filmul prezintă lupta personală şi politică pe care Lincoln a dus-o în ultimele luni de viaţă, pentru a pune capăt războiului şi sclaviei.

The best man (1964)

Drama politică regizată de către Franklin J. Schaffner în 1964 are la bază piesa de teatru omonimă a lui Gore Vidal, şi prezintă jocurile de culise din spatele  nominalizării pentru cel mai râvnit post din lume, preşedintele Statelor Unite ale Americii. În prim plan sunt doi candidaţi, intrepretaţi de către Henry Fonda şi Cliff Robertson, unul fiind un intelectual, în timp ce al doilea este un om al poporului. Filmul prezintă lupta dintre cei doi pentru mult dorita nominalizare.

Frost/Nixon (2008)

În vara anului 1977, preşedintele Richard Nixon, intrepretat de către Frank Langella, a fost de acord să ofere un intreviu despre scandalul Watergate, care i-a pus capăt mandatului de preşedinte. Nixon l-a ales ca intrelocutor pe jurnalistul britanic David Frost, crezând că va fi uşor de manipulat.  Ce a surprins pe toată lumea a fost faptul că intreviul s-a transformat într-un conflict intelectual, dar care a răspuns tuturor întrebărilor în privinţa scandalului. Filmul are la bază şi piesa lui Peter Morgan.