TOP 5 Cele mai avansate construcții antice jpeg

TOP 5 Cele mai avansate construcții antice

Civilizaţiile antice au dat, deseori, dovadă de o ingeniozitate extraordinară. Cei de la „Cracked“ au realizat un top al celor mai interesante şi mai complexe construcţii din perioada antică.

Complexul subteran de la Derinkuyu

În Turcia, în 1960, sub oraşul Derinkuyu, a fost găsit un alt oraş, aşezat pe 18 nivele. Descoperirea a fost făcută în timpul renovării unei case. Se crede că oraşul subteran a fost construit în jurul secolului 8 î.E.n şi putea susţine circa 20.000 de locuitori. Cercetătorii sunt de părere că acesta urma să servrască pe post de buncăr, în cazul unei catastrofe naturale sau al unui război.

Totuşi, înăuntru exista acces la apă potabilă, încăperi private, spaţii comune, magazine, loc de depozitare pentru animalele de fermă şi şcoli. Situl nu a fost excavat în totalitate nici până în prezent.

1 249 jpg jpeg

Hipogeul Hal Saflieni are proprietăţi acustice bizare

Construcţia a fost descoperită în 1902, în Malta, de o echipă de muncitori care făceau excavaţii. Ei au căzut în hipogeu după ce au găurit, din greşeală, tavanul. La intrare au fost descoperite peste 7.000 de schelete. Muncitorii au decis să arunce o privire prin construcţia structurată pe trei etaje şi au descoperit un aspect uimitor. Vocile masculine se propagă în întreg complexul, dacă vorbitorul stă într-un anumit punct. Însă sunetele emise de acesta trebuie să fie cuprinse între 95 şi 120hz, adică vocea femeilor nu are acelaşi efect. Mai mult, s-a descoperit că sunetele transmise prin hipogeu au proprietatea de stimula centrul creativ din creierul ascultătorului. Oamenii de ştiinţă încă nu au reuşit să recreeze proprietăţile acustice ale templului.

Malta Hypogeum jpg jpeg

Barajul Marib a funcţionat 1.000 de ani

Barajul Marib a fost construit în anul 750 î.E.n. şi este considerat una dintre cele mai importante invenţii din perioada antică. Barajul era dotat cu canale, porţi, căi de vărsare şi a rezistat aproximativ 1.000 de ani. Barajele construite cu tehnologie modernă funcţionează în jur de 100 de ani. Construcţia avea 600 de metri lungime şi a transformat Yemenul antic într-o oază fertilă. Barajul a rezistat până în anul 600 d.Hr.

baraj jpg jpeg

Pumapunku, oraşul Lego

Pumapunku a fost construit de poporul Tiwanaku, din Bolivia antică. Acesta se deosebeşte de alte oraşul prin modul în care sunt făcute clădirile. Arhitecţii au folosit sute de blocuri de piatră uriaşe, identice, pentru a face diverse clădiri. E ca şi cum cineva ar folosi piese Lego uriaşe pentru a construi un oraş. Tăieturile din piatră sunt atât de precise încât, în zilele noastre, s-ar folosi un laser pentru a le realiza. Cel mai mare bloc cântăreşte aproximativ 130 de tone.

Reprezentanţii civilizaţiei Tiwanaku au dispărut, iar incaşii au ajuns să-i considere zei.

lego jpg jpeg

Gobeli Tepe, cea mai veche construcţie umană

În anii 1960, în Turcia, o echipă de cercetători a descoperit o structură formată din stâlpi din piatră aşezaţi în cerc. Structura era foarte similară celei de la Stonehenge, însă cu mult mai veche – cu 6.000 de ani mai veche.

Gobekli Tepe este considerată cea mai veche construcţie umană, fiind făcută în anul 9.000 î.E.n., în Epoca de Piatră. Construcţia a fost realizată înainte de invenţia agriculturii şi în împrejurimi au fost găsite numeroase oase de animale. Cercetătorii sunt de părere că Gobekli Tepe avea un rol religios.

Sursa:www.adevarul.ro