Top 5 cei mai faimoşi spioni jpeg

Top 5 cei mai faimoşi spioni

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Mihaela Adriana Patrascu

Carismatici, inventivi, descurcăreţi, cu o meserie care a fascinat şi a intrigat deopotrivă, spionii joacă un rol deosebit de important, informaţiile strânse putând fi vitale, atât pe tip de pace, cât şi pe timp de război. Deşi numărul lor este impresionant, vom  prezenta doar o lista a cinci spioni  faimoşi.

Giacomo Casanova (1725-1798)

Casanova ritratto jpg jpeg

Originar din Veneţia, Casanova este cunoscut în special prin intermediul numeroaselor sale legături amoroase. Pe lângă aventurile sale, a colaborat şi cu Inchiziţia Veneţiană între anii 1774 şi 1782. Va fi exilat din Veneţia, în urma acuzaţiei de defăimare a unui magistrat important, murind în 1798 la castelul său din Dux.

Richard Sorge (1895-1944)

bundesarchiv bild 183 1985 1003 020 richard sorge 0 jpg jpeg

Născut în Azerbaidjan (parte a Imperiului Rus), s-a mutat în Germania împreună cu familia atunci când avea trei ani.  Rănit grav pe front în timpul primului război monial, acesta va rămâne şchiop pentru tot restul vieţii Iin timpul convalescenţei va citi operele lui Marx, adoptând ideologia comunistă şi devenind membru al Partidului Comunist german. Se va întoarce în Uniunea Sovietică în anul 1924 unde va fi racolat de către securitate. În calitate de jurnalist, va călători în străinătate, unde va ajuta la răspândirea ideologiei comuniste.

Ulterior, Sorge va fi trimis în Japonia, pentru a contribui la crearea unei reţele de informaţii a Uniunii Sovietice. Rusia îşi simţea vizată poziţia sa în Estul Îndepărtat odată cu cucerirea Maniciuriei de către Japonia. Va oferi infomatii vitale Uniunii Sovietice, precum cea prinvind apărarea Stalingradului, conform căreia japonezii vor ataca URSS de îndată ce germanii vor cuceri un oraş important de pe Volga. Va fi prins însă în octombrie 1941 în Tokyo, va fi torturat însă nu va recunoaşte legăturile sale cu spionajul sovietic. Va fi spânzurat pe 7 noiembrie 1944, Uniunea Sovietică negând, până în 1964, orice legătură cu Sorge.

Klaus Fuchs (1911-1988)

inte fuchs jpg jpeg

Fizician german, Klaus Fuchs a lucrat pentru Anglia la proiectul fabricării bombei atomice, pasând informaţiile importante Uniunii Sovietice. Ulterior, va fi trimis în SUA în calitate de cercetător de prim rang în cadru proiectului Manhattan.

Din 1944 va lucra în Mexic la proiectul fabricării bombei cu hidrogen, transmiţând Uniunii Sovietice date importante privind producţia de uranium a SUA precum şi numărul de bombe aflate în posesia americanilor. Va fi interogat de englezi în urma întoarcerii sale în Marea Britanie, fiind găsit vinovat de transmiterea de informaţii secrete unei naţiuni-prietene şi condamnat la 14 ani de închisoare. Cu toate acestea, nu a executat decât nouă ani din pedeapsă, mutându-se în Germania, unde va trăi până la sfârşitul vieţii sale.

Nathan Hale (1755-1776)

 

Nathan Portrait jpg jpeg

Născut în Coventry, Connecticut, urmând cursurile Universităţii Yale. Profesor până la Războiul pentru Independenţă, s-a înrolat din 1775, fiind ulterior numit căpitan în Armata Continentală. În timpul bătăliei de la Long Island, care area să se soldeze cu Victoria britanicilor, Hale s-a oferit voluntar pentru a strânge informaţii privind următoarele mişcări ale englezilor.

Prins într-o cârciumă, va fi interogat, fiind găsit vinovat şi condamnat la moarte. Va fi spânzurat în locul în care în prezent se află intersecţia dintre 66th Street şi Thrird Avenue din Queens, New York. Se pare că ultimile sale cuvinte au fost:I only regret that I have but one life to give for my country (Regret că nu am decât o viaţă pe care s-o jertfesc pentru patria mea). 

 Aldrich Ames (1941-)

0 2 jpg jpeg

Aldrich Hazen Ames s-a născut în River Falls, Wisconsin, devenind ofiţer al CIA.  A fost trimis într-o misiune în Turcia pentru a supraveghea ofiţerii de securitate sovietici care se ocupau de recrutări. Va reuşi să se infiltreze în organizaţia comunistă DEV-GENÇ, însă  prestaţia sa a fost catalogată drept “satisfăcătoare” de către serviciul de informaţii american. A parcurs o lungă carieră în CIA, având o vechime de 31 de ani.

Din 1985, îşi oferă serviciile de spion Uniunii Sovietice. Informaţiile transmise ruşilor au avut ca efect compromiterea a 100 de agenţi CIA, Ames vânzând sovieticilor numele tuturor agenţilor americani pentru suma de 4, 6 milioane de dolari. Va fi prins după ce CIA va apela la FBI, arestat şi închis până în prezent în penitenciarul din Allenwood, Pennsylvania.