Tatăl și fiul filmului: Kirk & Michael Douglas, cei doi titani ai Hollywoodului jpeg

Tatăl și fiul filmului: Kirk & Michael Douglas, cei doi titani ai Hollywoodului

📁 Istoria Filmului
Autor: ok magazine

Kirk Douglas este ultimul mare star masculin din timpurile Hollywoodului de aur. La fel cum Michael Douglas este cel mai de succes actor – ca fiu al unui mare actor. Câte astfel de nume cu greutate aflate la a doua generaţie de faimă şi real talent în cinematografie cunoaşteţi? Nu sunt mulţi. Cu-atât mai puţine perechile tată-fiu care să fi format un tandem mai strălucitor ca aceşti doi monştri sacri ai filmului

image

Mi-au plăcut mult cuvintele unui jurnalist care l-a obser­vat acum câţiva ani pe Kirk Douglas participând la un eveniment. „Omul este o forţă a naturii! La naiba, ar fi trebuit să se denumească un uragan până acum cu numele lui!“ Şi câtă dreptate are! Dar nu neapărat datorită fizicului robust cu care s-a remarcat în Cetatea Filmului. Tot ceea ce a realizat Kirk în viaţă – de la faptul că a depăşit urmările unui atac cerebral devastator în 1996, dar şi pe cele ale unui accident aviatic, când s-a prăbuşit cu eli­copterul în 1991, la 75 de ani, până la felul cum şi-a depăşit condiţia socială – totul a fost posibil datorită unei voinţe de fier. O voinţă care l-a dus până la o vârstă incredibilă. Pe 9 decembrie, Kirk va împlini 99 de ani! Un actor născut în cea mai cruntă sărăcie, ca fiu al unui negustor de vechituri, care a cucerit lumea cu trupul său perfect sculptat în Spartacusşi un fiu care parcă a reuşit ca niciun altul să iasă din umbra tatălui. Firul roşu al vieţilor lor şi felul în care s-au duelat de-a lungul timpului aceşti titani, pentru ca în toamna vieţii să înveţe să se iubească cu adevărat este absolut fascinant. O lecţie despre redescoperirea vieţii, despre întoarcerea la lucrurile simple, care contează cu adevărat, atunci când ai încercat totul. Dar şi o lec­ţie despre lupta pentru viaţă…

Acum opt ani, Kirk impresiona până la lacrimi cu poemul de­dicat soţiei sale, Anne:„Dragostea începe la 80 de ani, iar eu ar fi trebuit să ştiu/ Doar trăiesc cu o fată care aşa spune/ Stau lângă ea când se îmbăiază/ Apoi o înfăşor în prosop/ Aprind focul şi torn un pahar cu vin (…) Ne-am întâlnit acum mai bine de 50 de ani/ Credeai că va dura? Paharele sunt goale… (…) 50 de ani ţi se pare mult? Cu cât vioara e mai veche, cu atât mai dulce este muzica/ Aşa se spune şi e adevărat/ Îmi pare că ieri ne-am întâlnit în Paris/ Acum Parisul este trist, dar eu sunt fericit că ai ales să-mi fi jumătate!“ O celebrare a iubirii până la capătul vieţii, la fel cum Michael Douglas îşi doreşte să se întâmple cu Catherine Zeta-Jones, alături de care a aniversat 15 ani de mariaj pe 19 noiembrie. Aşadar, un sfârşit de an care aparţine dinastiei Douglas! Să le urăm „La mulţi ani!“.

image

Şi mariajul lui Anne cu Kirk, şi cel al lui Michael cu Catherine au trecut prin momente grele. Kirk a fost unul dintre cele mai cuceri­toare sex simboluri ale Hollywoodului – astfel că infidelităţile sale, începute încă de la primul mariaj, cel cu Diana Dill, care a durat în­tre 1943 şi 1951, şi continuate în timpul celei de-a doua căsnicii, au vizat nume ca Marlene Dietrich, Joan Crawford, Barbara Stanwick, Lana Tarner, Rita Hayworth, Pier Angeli, Ava Gardner. Care a fost reţeta supravieţuirii acestui mariaj? „Niciodată n-am considerat căs­nicia noastră ca fiind unică. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de o fată, iar acum, după atât timp, încă o iubesc!“, spune Kirk, care a cunos­cut-o pe nemţoaica Anne Buydens în 1952 la Paris, acolo unde ea era asistentă pe platourile de filmare, iar el filma tocmai pentru pelicula perfect intitulată Act of Love. La acel moment era deja divorţat de Diana, cea dintâi soţie, care îi dăruise doi băieţi:pe Michael şi pe Joel. „Când l-am văzut m-am gândit că e atât de frumos şi fermecător, dar aveam regula de a nu-mi face de cap cu starurile“, povesteşte Anne. Însă la un an de la filmări, păşeau deja spre altar în Las Vegas, la The Sahara Hotel. Anii ce-au urmat au fost plini de împliniri – Anne i-a dăruit şi ea doi fii, pe Peter şi pe Eric – dar şi de pierderi şi provocări. Totuşi, Anne a avut de fiecare dată puterea să închidă ochii la infide­lităţile lui Kirk. „În 60 de ani de mariaj, dai peste multe obstacole. Şi toate erau atât de frumoase!“, spune cu umor doamna Douglas.

 

image

Şi pentru că vorbeam de destine atât de asemănătoare, fiul său, Michael, a avut şi el partea lui de iubiri infidele, deşi păşise deja spre altar în 1977, alături de Diandra Luker. Una dintre aceste po­veşti s-a consumat chiar în rulota sa ce se legăna în ritmul pasiunii alături de Kathleen Turner, partenera lui din Romancing the Stone şi The Jewel of the Nile, în 1984 şi 1985. Acelaşi demon al infidelităţii care l-a adus şi în braţele fierbinţi ale lui Sharon Stone, alături de care a filmat Basic Instinct. În ciuda tuturor problemelor şi a ispitelor, Michael nu s-a grăbit să fugă din primul mariaj – în care a rămas, totuşi, vreme de 23 de ani! În 2000, atunci când s-a sfârşit, a creat un adevărat cutremur la Hollywood, divorţul său numărându-se printre cele mai scumpe de la Hollywood – i-a lăsat Diandrei, cea cu care l-a conceput pe Cameron, suma de 45 de milioane de dolari. Şi a trebuit să apară Catherine Zeta-Jones pentru ca Michael să-şi dorească, asemenea tatălui său, un mariaj până la capătul zilelor. Nelipsit de zile furtunoase! În 2013, revista People anunţa că cei doi actori începuseră să locuiască separat şi că se pregăteau de divorţ. Totul culmina cu vestea neagră că actorul fusese diagnosticat cu cancer la gât, dar şi cu şocanta lui declaraţie că s-a îmbolnăvit din cauza sexului oral… O afirmaţie care arunca umbre amare şi asupra căminului său. Într-un moment în care ar fi trebuit să fie uniţi, soţii Douglas erau mai distanţi ca oricând. Nu e greu să înţelegi de ce Mi­chael regretă enorm acele cuvinte. Şi iată-i azi:el învingător asupra cancerului şi împreună, mai uniţi ca oricând, alături de cei doi copii ai lor, Dylan şi Carys – şi cu gândul la Cameron, fiul lui încarcerat pentru trafic de droguri. Aşadar, un clan greu încercat de viaţă, dar o adevărată forţă a naturii!

Continuarea aici