Singer, mașina de cusut care a cucerit lumea   jpeg

Singer, mașina de cusut care a cucerit lumea

Mașina de cusut Singer este un simbol universal al revoluției industriale, dar și al libertății și al emancipării femeilor de pe întreg mapamondul. Datorită acestei invenții, femeile din America, Europa, Africa, Oceania și Asia s-au remarcat în viața economică, reușind să lucreze la domiciliu în timp ce își creșteau și supravegheau copiii. Astfel, într-o perioadă când societatea nega dreptul femeilor la practicarea majorității meseriilor și profesiilor, femeile au reușit să obțină venituri suplimentare pentru familiile lor lucrând la domiciliu cu mașini de cusut marca Singer. 

În anul 1851, Isac Merrit Singer, un mașinist din New York, cu părinți emigranti din Prusia, punea la punct mașina de cusut la domiciliu și obținea un brevet pentru această invenție. În același an, el a fondat o societate comercială dedicată fabricării și vinderii mașinilor de cusut „Singer & Company”, care în primii ani se vindeau la un preț de 100 de dolari bucata, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.  

În anul 1853, fabrica din New York își schimbă numele în „Singer Manufacturing Company” și, printr-o politică de marketing foarte bine pusă la punct, devine în 1855 prima întreprindere la nivel mondial în domeniul fabricării mașinilor de cusut și de brodat. 

La baza succesului mașinilor Singer stătea faptul că firma oferea demonstrații și sfaturi gratuite, cursuri gratuite pentru utilizarea mașinilor, oferea servicii de servisare și reparații. În plus, vindea și articole de mercerie pentru utilizatori.  

Un semn al succesului la public al politicilor de vânzare este faptul că în anul 1861 vânzările din Europa le depășeau pe cele din Statele Unite al Americii, iar în anul 1890 vânzarea mașinilor de cusut Singer reprezenta 80% din volumul de vânzări de mașini de cusut la nivel global. De altfel, în această perioadă, firma își făcea reclamă în lumea largă sub deviza „All nations Singer Sewing Machines”, prin afișe în care apar personaje înveșmântate în costume etnice și tradiționale reprezentând diverse țări ca România, Spania, Tunis, Serbia, Italia, Japonia, India, Portugalia, Suedia și altele. 

Scenă reprezentând personaje masculine în costume naţionale din România, pe afişul publicitar al firmei Singer din perioada 1890-1900; prin deviza „All nations Singer Sewing Machines”, firma promova vânzarea maşinilor de cusut la nivel internaţional, inclusiv România

singer 3 jpg jpeg

La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, printre alte obiectele de colecție, puteți descoperi o mașină Singer originală, așezată într-o dioramă care reconstituie atmosfera unui atelier de cusut la domiciliu, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.