Securitatea îi cere lui Baruțu Arghezi să ofere informații despre Valeriu Anania jpeg

Securitatea îi cere lui Baruțu Arghezi să ofere informații despre Valeriu Anania

📁 Comunismul in România
Autor: Mihail Mihailide

Undeva în "Rotonda plopilor aprinși", scriitorul, teologul, studentul la Conservatorul de Muzică și la Facultatea de Medicină din Cluj (exmatriculat în anul II de noii tovarăși) Valeriu Anania – devenit peste decenii Bartolomeu Anania, primul mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului – povestește cu talentul său recunoscut de memorialist cum l-a salvat pe Tudor Arghezi de posibile încurcături cu Securitatea în 1949, când Baruțu fusese arestat în cazul „manifestelor”.

Se întâmpla – de-ai casei fiind – ca, în seara arestării, să bată neanunțat la ușa poetului. Găsește familia Arghezi înspăimântată de ceea ce se petrecuse: scriitorul, foarte tulburat, iar Paraschiva, scăldată de lacrimi. Poetul îi relatează temerea că răpirea de pe stradă a fiului va fi urmată inevitabil de o percheziție domiciliară. Or, doctorul Wesselovski, care-i îngrijise copiii, îi lăsase în păstrare un geamantănaș, care putea deveni, într-un fel, corpus delicti.

– Aduceți de îndată obiectul și îi dăm foc, i-a spus Anania.
– Doctorul mi-a lăsat în grijă geamantanul, nu să i-l distrug, fu răspunsul.

Văzând starea în care se aflau prietenii săi, care nu mai erau nici tineri, și nici prea sănătoși, Anania se hotărăște să ia cu sine geamantanul, făcându-l astfel să dispară din locuința arestatului. Un prieten pleca la gară, iar geamantanul cu care venise la București îi era gol. Cei doi deșertară valiza lui Wesselovski (unde nu erau doar instrumente medicale, dar și cărți reflectând opțiunile sale politice!) și îngropară într-o cutie de metal conținutul. Iar prima valiză fu introdusă în geamantanul său gol. Astfel, prietenii săi nu mai aveau de ce se teme...

Tudor Arghezi şi Baruţu la Patriarhie, în iunie 1963

tudor arghezi barutu arghezi jpg jpeg

Peste câțiva ani, când Anania fusese și el arestat și anchetat dur, realizează că Securitatea aflase toată tărășenia. Este chemat la un mahăr securistic și i se propune un troc: la proces să nu pronunțe numele Arghezi... dacă vrea să-i fie mai bine! Între timp, poetul devenise persoană intangibilă și văzută bine „sus”, de foarte sus. Făcuse pactul cu Diavolul!

Anania era acum „elementul” despre care „Vasiliu Ion” trebuia să informeze! În mod cert, memorialistul Valeriu Anania (a cărui povestire am rezumat-o din memorie) n-a aflat în timpul vieții despre misiunea „nobilă” pe care și-o asumase Baruţu, fiul Maestrului și bunului său prieten de la Mărțișor.

Acest text este un fragment din articolul "Cum l-a recrutat Securitatea pe fiul lui Arghezi", apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

Cumpără acum Cumpără Acum