S a confirmat că bascii sunt diferiţi genetic de restul europenilor png

S-a confirmat că bascii sunt diferiţi genetic de restul europenilor

📁 Antichitate
Autor: Redacția

"Bascii constituie un grup genetic omogen, clar distinct de restul europenilor", susţine un studiu al cercetătorilor de la Cic bioGune

Un nou studiu vine să confirme teoria conform cărora bascii sunt genetic diferiţi de restul populaţiei europene, investigaţie aflată însă în disonanţă cu un alt studiu, al Universităţii Pompeu Fabra din Barcelona, .

Centrul de Investigaţii Cooperative în Bioştiinţe (Cic bioGune) susţine în această nouă investigaţie că "bascii sunt atât de diferiţi de celelalte populaţii europene pe cât sunt acele comunităţi considerate izolate. Adică Europa se împarte în grupuri genetice, iar unul din aceste grupuri e cel al bascilor"

Cercetătoarea Naiara Rodriguez-Ezpeleta a declarat că acest studiu "nu doreşte a sublinia în mod special particularităţile genetice ale bascilor în comparaţie cu alte populaţii europene, dat fiind că bascii pot fi la fel de diferiţi din punct de vedere genetic pe cât sunt şi sarzii, ruşii etc". Responsabilii studiului susţin că acesta e primul realizat la scară mare şi că include date genetice individuale de la cetăţeni basci răspândiţi atât pe teritoriu spaniol cât şi francez.

60.000 de segmente de ADN au fost recoltate de la 240 de cetăţeni europeni (83 din Ţara Bascilor şi Navarra, 24 din Franţa şi 133 din alte regiuni europene).

Una din condiţiile selectării participanţilor a fost ca cel puţin trei generaţii din familia fiecăruia să fi trăit în aceeaşi regiune. Altă condiţie a fost starea perfectă de sănătate a tuturor subiecţilor.

Cercetătorii de la Cic bioGune, împreună cu departamentul de Genetică şi Antropologie al Universităţii din Ţara Bascilor s-au arătat surprinşi de studiul anterior realizat de Univeersitatea din Barcelona, care susţinea că "bascii sunt mai asemănători din punct de vedere genetic restului spaniolilor decât bascilor din Franţa". "Studiul catalanilor neagă evidenţa ştiinţifică", au explicat aceştia.