Ion Besoiu a devenit foarte cunoscut cu rolul căpitanului Anton Lupan în serialul TV “Toate pânzele sus!”  Primul episod a fost difuzat la data de 4 ianuarie 1976  jpeg

Roluri celebre ale maestrului Ion Besoiu

📁 Biografii
Autor: Redacția

Dispariția lui actorului Ion Besoiu este o mare pierdere pentru scena teatrului și a filmului din România. El ne-a făcut copilăria și tinerețea mai frumoasă când urmăream aventurile celebrei corăbii Speranța în serialul de televiziune Toate pânzele sus, după cartea lui Radu Tudoran.

Totuși marele actor a mai făcut și alte roluri de excepție. Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în Hamlet (1985), Oronte, în "Mizantropul"(1989), Corifeu, în Antigona (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în Caligula (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în Oblomov (2003).

Printre filmele în care a jucat Ion Besoiu se numără Furtuna, "Neamul Şoimăreştilor", Haiducii, "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre". 

În 2002, actorul a primit premiul de excelenţă al cinematografiei române. Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor. Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate-din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Citește și

A murit Ion Besoiu. Actorul din "Toate pânzele sus" avea 85 de ani

„Toate pânzele sus”-O evadare imaginară din Epoca de Aur

Iată câteva secvențe cu îndrăgitul actor

Secvență din Mihai Viteazul