Restauratul Doina este fostul Bufet de la Şosea dinainte de război jpeg

Restauratul Doina este fostul Bufet de la Şosea dinainte de război

📁 Istorie Urbană
Autor: Eliza Zdru

Pe eleganta Şosea Kiseleff, pe care urmau să se alinieze în epocă o serie de construcţii impozante-Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Ţăranului Român, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ şi chiar un laborator al firmei Casa Capşa-, se ridica, în 1892, o construcţie în stil arhitectural românesc destinată a fi un restaurant de lux, denumit iniţial, simplu, Bufetul.

Stabilimentul urma tipologia caselor tradiţionale cu pridvor şi scară interioară, având un foişor sprijinit pe coloane din lemn cioplit, uşor de reperat de la distanţă.

Bufetul de la Şosea fusese o construcţie concepută de către arhitectul Ion Mincu cu trei ani înainte de a fi ridicată, la iniţiativa ministrului de Lucrări Publice de atunci, Petre P. Carp.

Cu acest proiect, ce continua consecvent stilul neoromânesc al unei alte clădiri proiectate de către Mincu în 1886-Casa Lahovary-, arhitectul participase la Expoziţia de la Paris din 1889. Astăzi, fostul Bufet de la Şosea se numeşte Restaurantul Doina.