Regele Mihai a pierdut şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin jpeg

Regele Mihai a pierdut şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin

📁 Monarhia în România
Autor: Stefan Both

Curtea Supremă a decis ca cele şase hectare de pământ, revendicate de Regele Mihai I, să rămână în patrimoniul statului, după ce Curtea de Apel Timişoara a dat o decizie favorabilă Casei Regale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis sentinţa finală în dosarul în care Regele Mihai cerea anularea Ordonanţei de Urgenţă prin care şase hectare de teren din domeniul de la Savarsin (judeţul Arad) au fost trecute în patrimoniul statului, anunţă siteul www.avocatura.com. Regele a câstigat în prima instanţă, dar a pierdut la Curtea Supremă.

Procesul s-a judecat la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Timişoara. Prin solicitarea depusa la dosar, Majestatea Sa Regele Mihai I a cerut anularea deciziei prin care o suprafata de peste şase hectare a trecut în patrimoniul statului.

"Potrivit art.6 alin.1 din 213/1998, fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi bunurile dobândite de stat la 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, dacă au intrat în proprietatea statului în temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constituţiei, a tratatelor internaţionale la care România era parte şi a legilor în vigoare, la data preluării lor de către stat”, scrie în cerera de chemare în judecată a avocaţilor Regelui Mihai, citat de www.avocatura.com.

Statul Român a încălcat Constituţia în 1948

Curtea de Apel Timişoara i-a dat dreptate Regelui Mihai, statul neprezentând niciun titlu valabil pe baza căruia se poate atesta că terenul de 62.345 de metri pătraţi de la Săvârşin le-ar aparţine.

Magistraţii au motivat sentinaţa că Statul Român a dobândit proprietarea în urma unor constrângeri morale din partea autorităţilor politice care s-a instaurat după decembrie 1947, încălcând Constituţia României, care ocrotea dreptul de proprietate privată asupra imobilelor proprietate privată.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs de Guvernul României, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Curtea Supremă modifică sentinţa magistraţilor de la Timişoara şi respinge excepţia de nelegalitate ca neîntemeiată şi menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei.

image

Familia Regală pierde astfel cele şase hectare de teren aflat în parcul domeniului de la Săvârşin.

Castelul şi domeniul a fost confiscat de comunişti în 1948

Construit în secolul XVII, distrus în timpul Revolutiei Maghiare de la 1848 şi refacut ulterior, castelul a fost cumpărat în 1943, împreună cu Domeniul Săvârşin, de către Regele Mihai. Domeniul Săvârşin a fost confiscat în 1948, o dată cu celelalte proprietăţi regale.

În anul 2001, a fost retrocedat Regelui Mihai. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietatile Principelui de Wales), şi pe dezvoltarea potenţialului comunitătii din Săvârsin, prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă Săvârşin.

Domeniul Regal de la Săvârşin devine, an după an, un nucleu de dezvoltare al comunităţii şi un model de administrare, o marcă a regalităţii în mijlocul României profunde, scrie site-ul oficial al Casei Regale..