Războinici de ”meserie” și întoarcerea la originile proiectului „Historia Special” jpeg

Războinici de ”meserie” și întoarcerea la originile proiectului „Historia Special”

Când am lansat proiectul „Historia Special” ne-am gândit că această revistă are posibilitatea să se axeze asupra unui singur subiect din istorie, care să fie abordat cu mai multă atenţie. Acest unic subiect putea fi o secvență istorică, un eveniment, un personaj, precum și o idee sau un fenomen care străbate epocile, modificând-se în fel și chip.

Adesea, din dorința de a dezvolta cât mai mult fiecare tematică în parte, am preferat subiectele concentrate pe o perioadă relativ scurtă de timp: viața compozitorului George Enescu, a voievodului Constantin Brâncoveanu, perioada emigrației transilvănenilor în America sau La Belle Époque. Am încercat destul de rar să abordăm perioade mai mari de timp și, doar o singură dată, un lait motiv (trădarea la români) a constituit liantul pentru abordarea unor episoade istorice aflate la distanțe importante în timp.

Războinici de elită încearcă să continue această ultimă idee și alătură personaje care au înflăcărat imaginația multora prin acțiunile lor, dar care aparțin unor epoci cu totul diferite. De la spartani la luptătorii S.A.S și de la cavalerul medieval la legionarul francez, acești războinici excepționali au fost vârful de lance și cele mai de încredere trupe pe care statele lor le dețineau. Adesea observăm în cazul unora dintre ei faptul că sunt așezați în apropierea liderului și că, mai nou, cea mai mare parte a informațiilor pe care le avem fie sunt extrem de vagi, fie pline de elemente de propagandă, menite parcă să descurajeze orice fel de atac împotriva statului respectiv. Aceste nuanțe par să crească și mai mult curiozitatea și interesul general față de trupele de elită.

Acești soldați trebuie să facă ceea ce orice altă trupă nu ar fi capabilă. Curajul nu este o virtute pentru un războinic de elită, ci e o abilitate comună. Cuvântul frică nu are niciun înţeles pentru el, iar modalitatea în care este deprins să gândească acest om depășește logica firescului. Acestea sunt doar câteva coordonate comune pe care le veți întâlni la fiecare pas în acest număr al „Historia Special”. Nu ne-am propus să prezentăm toate trupele speciale care au existat vreodată și nici să facem un top, ci doar să aducem în prim-plan puținii soldați antrenați să facă diferența.