Primul asasinat filmat din istorie | VIDEO jpeg

Primul asasinat filmat din istorie | VIDEO

În 1934, în timpul unei vizite de stat în Franța, la Marsilia, Regele Alexandru I al Iugoslaviei a căzut victima unui atentat. A fost asasinat de bulgarul Vlado Černozemski în plină stradă, în timpul paradei prin oraș, iar evenimentul a fost surprins de camerele de filmat. A fost primul asasinat filmat din istorie, dar nu și ultimul (mai cunoscut este, desigur, asasinatul președintelui american John F. Kennedy).

Regele Alexandru I a sosit la Marsilia într-o zi de marți, 9 octombrie 1934, cu scopul unei vizite de stat menite să consolideze relațiile dintre Iugoslavia și Franța. Călătorise spre Franța cu vaporul și trebuia să sosească la Marsilia însoțit de soția lui, Regina Maria (fosta principesă Mărioara a României), însă din cauza unei crize de rinichi aceasta luase trenul spre Paris. 

În timpul paradei prin oraș, Regele Alexandru I a mers în mașină alături de ministrul de Externe Louis Barthou. Când asasinul a deschis focul asupra mașinii, regele a fost lovit din plin de două gloanțe, iar ministrul a primit un glonț în braț (Barthou avea să moară mai târziu, la spital; și șoferul a fost ucis pe loc).

Camerele de filmat nu au surprins exact momentul în care Regele Alexandru I a fost împușcat, ci doar momentele imediat dinainte și de după – inclusiv imagini cu regele zăcând pe bancheta din spate a mașinii. Alexandru a murit în mașină, dar decesul a fost pronunțat mai târziu, după ce corpul regelui a fost transportat de urgență la sediul prefecturii din oraș.