Prima vizită a lui Fidel Castro în SUA: îndrăgit de popor, respins de guvern jpeg

Prima vizită a lui Fidel Castro în SUA: îndrăgit de popor, respins de guvern

📁 Comunism
Autor: Redacția

Cu mult timp înainte ca Fidel Castro să fie etichetat drept un nociv lider comunist, poporul american l-a primit cu braţele deschise. Prima sa vizită în New York: poze cu bebeluşi, femei care îi cereau autografe, savurarea unui hotdog pe lângă zgârie-nori, vizitarea Grădinii Zoologice din Bronx. Cu ocazia acelei vizite, presa i-a dedicat pagini întregi şi minute din belşug la televizor. Însă nu la fel de entuziasmaşi au fost şi politicienii americani, care au privit vizita din 1959 a noului lider cubanez cu scepticism.

Fidel Castro a vizitat pentru prima dată Statele Unite ale Americii din postura de învingător:el a condus revoluţia împotriva dictatorului Fulgencio Batista, şi a devenit noul lider al Cubei. Principalul scop al vizitei sale, pe care l-a şi îndeplinit de altfel, a fost reclama şi susţinerea din partea presei. De fapt, călătoria sa a fost posibilă în mare parte datorită invitaţie Societăţii Americane a Editorilor de Ziare. Când a ajuns, Fidel a angajat cea mai bună firmă de relaţii publice din New York.

Eisenhower, marele absent

Reacţia presei a fost total diferită faţă de cea a guvernului. Preşedintele Eisenhower nu a vrut să aibă nimic de a face cu Fidel Castro, aşa că şi-a organizat o excursie de relaxare, în care a fost însoţit de majoritatea sferei politice. Liderul cubanez a avut totuşi o întâlnire importantă cu Consiliul Afacerilor Externe, care era format din persoane private şi un grup de foşti lideri ai New Yorkului. Castro a dorit să sublinieze în timpul discuţiilor că nu doreşte un ajutor economic din partea Statelor Unite, chiar dacă Cuba suferea în urma revoluţiei. Imediat după întâlnire, Castro s-a întâlnit cu vicepreşedintele american, Richard Nixon, care venise să aplaneze orice potenţial conflict care s-ar fi iscat din cauza absenţei preşedintelui. De asemenea, Nixon a sperat că îl va aduce pe Fidel pe calea cea bună, departe de o ideologie totalitară, dar în final s-a resemnat, fiind convins că noul preşedinte cubanez este deja sub influenţă comunistă.

Preşedintele Cubei,  Fidel Castro şi vicepreşedintele SUA,  Richard Nixon
Preşedintele Cubei, Fidel Castro şi vicepreşedintele SUA, Richard Nixon

Preşedintele Cubei, Fidel Castro şi vicepreşedintele SUA, Richard Nixon

Vezi şi: Ceauşescu şi Fidel Castro, la taifas despre imperialismul american

Iubit de presă, aclamat de oameni

Cu toate că întâlnirile cu oficialităţile americane au fost destul de tensionate, locuitorii New Yorkului erau entuziasmaţi de vizita lui Fidel. Urmând tipul de propagandă al politicianului american, Fidel a îmbrăţişat copiii, a strâns mâna a sute de oameni, şi a prezentat un zâmbet imes către aparatele foto. După ce a făcut un tur al Big Apple-ului, preşedintele cubanez a vizitat Grădina Zoologică din Bronx, unde a hrănit cu alune un elefant.

Vizita lui Castro la Grădina Zoologică din Bronx
Vizita lui Castro la Grădina Zoologică din Bronx

Vizita lui Castro la Grădina Zoologică din Bronx

Fidel a fost o apariţie exotică în scena americană. Îmbrăcat în uniformă militară, purtând o barbă aparte, oamenii l-au îndrăgit, în ciuda zvonului că ar fi comunist. Una dintre pozele sale celebre din aprilie 1959, Castro este înconjurat de elevii unei şcoli din Queens, care purtau bărbi false, asemănătoare cu a lui. 

Castro şi elevii şcolii din Queens
Castro şi elevii şcolii din Queens

Castro şi elevii şcolii din Queens