Poveştile Cupei Mondiale  Când Estul a învins Vestul jpeg

Poveştile Cupei Mondiale. Când Estul a învins Vestul

📁 Istoria Sportului
Autor: Antena 3

Cupa Mondială din 1974 a fost scena unui duel cu o încărcătură specială, între Germania de Vest, gazda competiţiei, şi Germania de Est. Un meci care a depăşit cu mult graniţele fotbalului şi pe care regimul comunist din RDG l-a privit ca o ciocnire a ideologiilor. În aceste condiţii, nu a surprins pe nimeni faptul că victoria obţinută pe teren a fost folosită în scop propagandistic de conducerea est-germană.

Anii '70 - Un deceniu foarte bun pentru fotbalul german

Din punct de vedere fotbalistic, Germania de Est a stat mereu în umbra Germaniei de Vest, care a devenit campioană mondială în 1954, un succes văzut ca un simbol al renaşterii de după Al Doilea Război Mondial, şi s-a numărat printre protagonistele Cupelor Mondiale din 1966 şi 1970. De asemenea, la nivelul echipelor de club, Borussia Dortmund şi Bayern Munchen au adus primele victorii europene pentru RFG, în Cupa Cupelor, la mijlocul anilor '60.

Dar adevărata perioadă de graţie pentru fotbalul din Germania de Vest a venit în anii '70. În acest deceniu, echipa naţională a devenit atât campioană europeană (1972), cât şi campioană mondială (1974), iar Bayern Munchen s-a impus definitiv printre marile cluburi ale lumii, datorită celor trei succese consecutive din Cupa Campionilor (1974-1976). În plus, Borussia Monchengladbach şi-a început ascensiunea fulminantă, care a dus-o până aproape de victorie în CCE şi la cucerirea de două ori a Cupei UEFA.

De cealaltă parte a Zidului Berlinului, Germania de Est nu reuşise niciodată să se califice la Cupa Mondială, iar cea mai bună echipă de club a ţării, Dinamo Dresda, nu depăşise faza sferturilor de finală în competiţiile continentale. Cu toate acestea, fotbalul din RDG avea să obţină succese importante în anii '70, indiscutabil cea mai bună perioada a sa. Naţionala a luat aurul la Jocurile Olimpice din 1976 şi bronzul în 1972, iar FC Magdeburg a cucerit Cupa Cupelor în 1974, după o finală cu AC Milan, care a rămas în istorie pentru un record negativ, doar 4.600 de spectatori fiind prezenţi la meciul disputat pe stadionul De Kuip din Rotterdam.

Ascensiunea fotbalului est-german nu a fost întâmplătoare-în acelaşi an în care Magdeburg câştiga Cupa Cupelor, Lokomotiv Leipzig ajungea în semifinalele Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Tottenham-şi a fost confirmată de calificarea în premieră a echipei naţionale la Cupa Mondială din 1974.

Citeşte continuarea articolului pe Antena3.ro.