Povestea funicularului de lângă Castelul Corvinilor / FOTO jpeg

Povestea funicularului de lângă Castelul Corvinilor / FOTO

Plasa de protecție a funicularelor Hunedoarei a rămas abandonată de aproape un deceniu, în vecinătatea Castelului Corvinilor. „Colosul” cu greutate imensă atârnă la zeci de metri deasupra caselor și a șoselei. Ultima relicvă a funicularelor care de peste un secol au legat minele de fier din jurul Hunedoarei de municipiu stârnește controverse.

Din vechile instalații dezafectate de aproape două decenii, o dată cu oprirea fluxului primar al Combinatului Siderurgic al Hunedoarei, a rămas o plasă metalică de protecție imensă, ancorată cu cabluri de oțel, întinsă pe mai mult de 200 de metri între Dealul Sânpetru pe care se află Castelul Corvinilor și versantul opus, unde a funcționat stația de funiculare și vechea gară a orașului. Plasa pe deasupra căreia circulau funicularele cu minereu a fost ridicată în anii 1960 la peste 50 de metri deasupra râului Zlaști și a șoselei, și cântărește mai mult de zece tone.

Castelul Corvinilor 3 jpg jpeg

Din anii 1990, nu a putut fi demontată din cauza pericolului pe care l-ar fi reprezentat prăbușirea ei într-o zonă cu mai multe case. Cablurile metalice de susținere au ruginit, iar unii localnici se tem că ruinele instalației s-ar putea prăbuși, dacă autoritățile nu iau măsuri.

Alți hunedoreni susțin că plasa funicularelor a rămas o bucată din istoria zonei și nu trebuie demontată. În urmă cu câțiva ani, un tânăr din Hunedoara s-a fotografiat după ce s-a urcat pe plasa funicularului.

Ce s-a ales de funicularul Hunedoarei

Din vechea stație a funicularelor, aflată în vecinătatea Castelului Corvinilor au mai rămas câteva ruine și construcția din beton în care au fost înșurubate cablurile de susținere a funicularelor. Pe celălalt versant, cablurile funicularelor înfipte în stâncă, la marginea unui vechi cimitir al evreilor, iar din instalații au mai rămas câteva blocuri de beton înșiruite pe dealuri.

Castelul Corvinilor 2 jpg jpeg

Lângă fosta stație de funicular se afla gara mică a orașului, capăt de drum pentru mocănițele care aduceau oameni și materiale din carierele Hunedoarei și de la vechiul furnal din Govâjdia. Gara nu mai există, iar de câțiva ani, doar terasamentul s-a păstrat din vechea cale ferată îngustă. Pe dealul urcat adesea de amatorii de fotografii cu Castelul Corvinilor, mai sunt câteva case vechi și șantierul viitorului hotel al familiei parlamentarului Carmen Hărău.

Primele funiculare ale Hunedoarei datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și erau folosite pentru transportul minereului de fier din zona Ghelari, al mangalului și al calcarului. La sfârșitul secolului al XIX-lea, funicularul Vadu Dobrii – Govăjdia – Hunedoara, întins pe o distanță 40 de kilometri, era cel mai lung din Europa.

Citește și:

Coloşii siderurgici ai României. Ce s-a ales de marile uzine ale oţelului în care munceau zeci de mii de oameni

VIDEO Marea schimbare a combinatului ruinat. Natura îşi reintră în drepturi peste munţii de gunoaie şi dărâmături