Povestea celor doua “Versailles uri” din Afghanistan, distruse de invazia sovietica din 1979 jpeg

Povestea celor doua “Versailles-uri” din Afghanistan, distruse de invazia sovietica din 1979

📁 Comunism
Autor: europolitics.ro

Rezistenta feroce a afghanilor in fata oricarui amestec venit dinspre Vest este cunoscuta inca de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Cu toate acestea, nu doar cei din afara au fost tinta afghanilor. Primul conducator afghan care a avut in plan sa modernizeze tara, pe un model vestic, a fost Amanullah Khan, fortat in cele din urma sa fuga din Afghanistan. Palatele sale, odata opulente, sunt acum o marturie a conflictului si a violentelor care au macinat aceasta tara complexa mai mult de o suta de ani.

Amanullak Khan a devenit emirul Afghanistanului in anul 1919. Imediat dupa, s-a autoproclamat Rege. El a provocat si cel de-al treilea razboi Anglo-Afghan, in acelasi an de gratie, 1919. Aparent, a fost o mica victorie pentru Imperiul Britanic. Pe de alta parte, acest razboi a pus capat influentei britanice exercitata in Afghanistan, care si-a redobandit dreptul de a-si coordona pe cont propriu afacerile externe si sa devina un stat independent. Imediat dupa, Khan a ordonat sa se construiasca Palatul Darul Aman.

Viziunea lui despre acest palat era cel putin grandioasa. Palatul trebuia sa se construiasca intr-un stil european neoclasic in afara capitalei Kabul, iar acolo trebuia sa fie centrul noului govern, al unui Afghanistan progresist. Un bulevard larg trebuia sa lege acest simbol de orasul vechi.

Noi scoli pluraliste urmau sa apara in toata tara iar codul vestimentar impus femeilor fusese abolit. O Constitutie noua trebuia sa promoveze drepturi egale intre femei si barbate precum si o serie de libertati cetatenesti. Totusi, ritmul acestor schimbari era mult prea alert pentru populatia Afghanistanului. Asa ca a inceput o noua rebeliune.Ironic, numele palatului se traduce prin “lacasul pacii”. Totusi, numele mai are o semnificatie, ducandu-te cu gandul spre ”lacasul lui Aman(ullah)”. Pentru traditionalistii afghani, asta nu a picat tocmai bine.

Continuarea aici