Porumbelul care a salvat patru vieți în timpul celui de al doilea război mondial jpeg

Porumbelul care a salvat patru vieți în timpul celui de-al doilea război mondial

BBC a comemorat împlinirea a 70 de ani de la un eveniment din timpul războiului ceva mai special.În urmă cu șapte decenii, notează publicația britanică, un porumbel călător a primit, pentru actul său eroic, echivalentul pentru animale al Crucii Victoria, anume Medalia Dickin. Pasărea avea să fie prima din multe animale onorate de societatea veterinară caritabilă PDSA în timpul celui de-al doilea război mondial.

 Pe 23 februarie 1942, un bombardier britanic s-a prăbușit în Marea Nordului. Echipajul aflat la bordul aeronavei se întorcea dintr-o misiune în Norvegia când avionul a fost lovit de focul inamic și s-a prăbușit în mare la mai bine de 160 de kilometri distanță de Anglia.

În apele înghețate ale Mării Nordului, neavând cum să transmită prin radio coordonatele geografice, cei patru bărbați riscau să moară în scurtă vreme. Dar înainte de prăbușirea avionului, echipajul a reușit să salveze arma lor secretă:un porumbel călător. Pasărea, pe nume Winkie, a fost eliberată în speranța că va putea zbura până acasă, în Broughty Ferry, în apropiere de Dundee, pentru a-i alerta pe cei de la baza militară de situația echipajului.

În timpul celui de-al doilea război mondial, porumbeii călători erau pasageri obișnuiți ai bombardierelor Royal Air Force tocmai pentru a putea fi folosiți în asemenea situații. În epoca dinaintea GPS-lui, salvarea echipajelor rătăcite era mult mai puțin probabilă, astfel că porumbeii călători erau practic ultima speranță în cazul unui accident.

Winkie a ajuns în cele din urmă acasă, după ce a zburat pe o distanță de aproape 200 de kilometri. Porumbelul, extenuat și acoperit de ulei, a fost descoperit de proprietarul său, George Ross, care a informat imediat autoritățile RAF. Porumbelul nu transporta niciun mesaj, dar experții din cadrul RAF au putut stabili poziția avionului prăbușit analizând diferența de timp dintre momentul pierderii legăturii cu echipajul și sosirea porumbelului, luând în calcul și impactul direcției vântului și al uleiului de pe penele păsării asupra vitezei sale de zbor.

Pe Medalia Dickin stă inscripționat mesajul „We also serve”.

Dickin Medal jpg jpeg

Grație porumbelului, echipa de căutare i-a găsit pe cei patru bărbați în aceeași zi. Elaine Pendlebury, de la PDSA, a declarat că porumbelul călător a fost eliberat când echipajul și-a dat seama că nu aveau nicio altă opțiune.

Winkie a fost invitatul de onoare la baza aeriană, unde s-a ținut o cină în onoarea sa. Un an mai târziu, porumbelul a devenit primul animal care a primit Medalia Dickin (numită în cinstea fondatorului PDSA, Maria Dickin) pentru „transmiterea unui mesaj în ciuda unor dificultăți excepționale.” De atunci, peste 60 de animale au primit această medalie, inclusiv 18 câini, 3 cai și o pisică. Însă porumbeii se află în topul listei, primind 32 de medalii între 1942 și 1949.

Un reprezentant PDSA a declarat pentru BBC că „astăzi, nouă – având telefoane mobile, emailuri și alte lucruri de genul acesta – ne e foarte greu să ne imaginăm cum funcționa comunicarea în anii '40 în timpul războiului. Era foarte dificil, iar porumbeii au salvat cu siguranță foarte multe vieți zburând în condiții dificile.”

Un asemenea porumbel american, pe numele său GI Joe, a salvat peste 1000 de vieți când a transmis un mesaj despre un sat ce urma să fie bombardat de Aliați, dar care fusese deja recâștigat de forțele britanice. Altul – Mary din Exeter – era folosit pentru trimiterea de mesaje secrete și a fost grav rănit în timpul călătoriei, dar a reușit să transmită mesajul la destinație.

Sursa:http://www.bbc.co.uk