„Pompeii ul” Epocii Bronzului a fost descoperit în Marea Britanie jpeg

„Pompeii-ul” Epocii Bronzului a fost descoperit în Marea Britanie

📁 Antichitate
Autor: Redacția

În Cambridgeshire, arheologii au scos la iveală ceea ce descriu drept „cele mai bine conservate locuințe din Epoca Bronzului găsite vreodată” în Marea Britanie. Această descoperire incredibilă ne oferă informații inedite cu privire la viața cotidiană a oamenilor care locuiau în acea zonă în urmă cu 3000 de ani, scriu cei de la http://www.iflscience.com/.

După un incendiu, casele circulare și interiorul lor s-au prăbușit într-un râu subteran și au fost acoperite într-un strat gros de nămol. Astfel, ele au fost perfect conservate în timp. 

Casele prezintă un nivel extraordinar de conservare, spun specialiștii. Au supraviețuit in situ stâlpii caselor și grinzile acoperișurilor, dar și foarte multe obiecte de uz cotidian precum textile, unelte sau vase de gătit cu resturile ultimelor mâncăruri preparate. De aceea, arheologii au comparat această descoperire cu orașul Pompeii din Italia. 

„E aproape nepoliticos să deranjăm”, a spus Mark Knight, directorului sitului excavat. „Parcă nu mai e arheologie;e ca și cum casa cuiva a ars și noi mergem acolo să le umblăm printre bunuri.” Obiectele descoperite nu sunt numai de uz cotidian, ci și obiecte prețioase, valoroase pentru acele vremuri. Au fost descoperite, spre exemplu, o seceră din bronz și mărgele de sticlă care ar fi putut alcătui cândva un colier.

12 01 best preserved bronze age house 4 jpg jpeg
12 01 best preserved bronze age house 5 jpg jpeg
12 01 best preserved bronze age house 0 jpg jpeg

Aceste așezări au fost descoperite inițial în anul 1999, când au ieșit la iveală niște stâlpi. Însă abia în 2006 săpăturile au scos la iveală adevărata valoare a sitului. 

În urmă cu trei mii de ani, zona era una mlăștinoasă. Cu toate acestea, au descoperit specialiștii, oamenii nu consumau pește, țipar sau scoici, și nici nu foloseau trestia pentru a-și fabrica unelte sau pentru a-și construi adăposturile. Consumau, în schimb, carnea unor animale domestice precum porci sau oi. Într-una dintre construcțiile mai mici a fost descoperită coloana vertebrală a unei vaci, sugerând că acolo fusese lăsată carnea la uscat, înainte ca incendiul să distrugă totul. Și având în vedere că cea mai apropiată regiune cu pământuri uscate, potrivite pentru păstorit, erau la circa jumătate de kilometru distanță, aceste descoperiri schimbă complet ceea ce arheologii știau sau își imaginau cu privire la viața oamenilor din Epoca bronzului. 

Astfel, poate că acel loc a fost ales pentru așezări nu pentru ușurința procurării alimentelor din împrejurimi, ci pentru control. La acea vreme, râurile erau principalul mijloc de control, iar prin controlarea acestora, locuitorii acestor așezări puteau câștiga nu doar bogății, ci și un statut aparte, idee sprijinită de varietatea alimentelor. 

Foto: Cambridge Archaeological Unit