Picturi valone, în premieră în România jpeg

Picturi valone, în premieră în România

Expoziţia „Pictori din anii ’30 în Belgia“ poate fi văzută la Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei 49-53) până la 16 ianuarie 2011.

Expoziţia prezintă, în premieră în România, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului:Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance.

Astfel, publicul bucureştean are prilejul să descopere artişti talentaţi care s-au constituit într-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu un caracter ilustrativ, legată de literatură, conjugând simbolismul şi interesul pentru social, o artă puternic angajată în afirmarea identităţii valonilor.

Istoria grupului Nervia a început în anul 1928, la Mons. A jucat un rol primordial în mişcarea artistică din prima jumătate a secolului XX din Belgia şi, în special, din Valonia. Anto Carte şi Louis Buisseret, împreună cu Léon Eeckman, secretarul grupului, au luat decizia de a crea acest grup pentru a afirma prezenţa artei valone, dar şi pentru a-i promova pe tinerii artişti, majoritatea din regiunea Hainaut.

Numele grupului face trimitere la revista „La Nervie“, al cărei colaborator fusese Anto Carte, şi la nervieni, un trib de gali stabilit pe actualul teritoriu al provinciei Hainaut. În completarea celor 130 de lucrări vine o secţiune documentară cu elemente de arhivă, special aduse pentru evenimentul de la Bucureşti.