Autor 6420 vizualizări


Cunoscut în toată lumea drept unul dintre cei mai talentaţi fotografi ai secolului al XIX-lea, Charles Marville a capturat în aparatul său procesul de modernizare al Parisului din timpul împăratului Napoleon al III-lea.

La începutul carierei sale era cunoscut pentru ilustraţiile din cărţi din reviste, dar în 1850 şi-a dedicat talentul artei fotografice. Peisajele sale urbane de o compoziţie boemă, detaliile arhitecturale surprinse cu măiestrie au devenit din ce în ce mai apreciate şi mai valoroase. Cu toate că a realizat fotografii şi în restul Franţei, Germania, Italia, doar oraşul natal, Parisul a reprezentat sursa sa inepuizabilă de inspiraţie.

Începând din 1862 a fost numit fotograful oficial al Parisului. El a realizat fotografii document ale programului radical de modernizare comandat de către împăratul Napoleon al III-lea şi gândit de către Baron Georges-Eugène Haussmann. Avaând în vedere poziţia sa oficială, el şi-a permis să imortalizeze vechile cartiere ale Parisului care urmau să fie demolate, în special străduţele înguste. Cu toate că a întregistrat dispariţia vechiului Paris, el şi-a focusat atenţia asupra construirii noului oraş. Fotografiile sale redau atât strălucirea şi comfortul Parisului de după 1860, dar şi viaţa dezolantă care s-a instalat în rândul populaţiei, din cauza modernizării prea rapide.