Operaţiunea „Peregrinii“: cum i a vândut Ceauşescu pe români la bucată jpeg

Operaţiunea „Peregrinii“: cum i-a vândut Ceauşescu pe români la bucată

📁 Comunismul in România
Autor: Stefan Both

.

România comunistă nu a vândut doar etnici germani şi evrei, ci şi români get-beget. Dacă despre negoţul cu românii care doreau să plece din ţară pentru o viaţă mai bună nu s-a vorbit până acuma, desecretizarea aşa-numitei arhive „Dunărea“ de către SIE şi CNSAS, în primăvara anului trecut, a adus informaţii importante despre vânzarea cetăţenilor români.  

Operaţiunea „Peregrinii“ s-a desfăşurat pe o perioadă relativ scurtă, între 1970-1973, şi avea ca scop vânzarea românilor, indiferent de etnie. Acest caz a fost documentat de Radu Ioanid, în volumul „Securitatea şi vânzarea evreilor“.  

„Mânat de setea pentru valută forte, Ceauşescu, secondat de Ion Stănescu (şeful Securităţii) a ordonat DGIE în 1970 să lanseze misiunea Peregrinii, o altă operaţiune de extorcare legată de emigranţi. Afacerea era coordonată de generalul Eugen Luchian-angajat în Biroul pentru Securitate şi Probleme Militare al Consiliului de Minitri, UM 0920 şi Direcţia pentru paşapoarte şi evidenţa străinilor şi controlul frontierei din Ministerul de Interne“, arată Radu Ioanid.   Cetăţenii români ale căror rude doreau să plece din ţară sau chiar candidaţii la emigrare erau contactaţi şi li se cereau bani, apartamente în România, maşini şi alte lucruri de valoare în schimbul promisiunii de emigrare.  

Între 826 şi 10.000 de dolari, preţul unui om

Tarifele practicate mergeau de la 826 de dolari până la 10.000 de dolari de persoană. „Această operaţie era atât de secretă încât era interzis «cu desăvârşire de această acţiune să ia conoştiinţă vreun ofiţer din cadrul UM 0920 sau de la alte unităţi centrale sau teritoriale ale Ministerului de Interne. Acţiunea se va desfăşura în deplină conspirativitate, ca fiind cunoscută numai de cadrele prevăzute la cap.I, art.3 », adică ofiţeri de la comisia de paşapoarte de pe lângă Consiliul de Miniştri şi cei de la Sectorul «LC»-sectorul valutar“, afirmă Radu Ioanid.  

Un document al Securităţii citat de istoricul şi publicistul Mihai Pelin precizează în legătură cu operaţiunea „Peregrinii“:„În vederea depistării persoanelor cu posibilităţi de plată, s-au folosit pe lângă alte mijloace, surse interne cu relaţii în rândurile unor cetăţeni care solicitau emigrarea. De regulă, ofiţerii se prezentau ca fiind funcţionari în administraţia de stat sau în colegiul avocaţilor. După ce stabileau cuantumul sumei respective ce urma să o doneze persoana respectivă care solicită plecarea definitivă, se întocmea un referat în care se menţionau suma în valută convenită şi propunea aprobarea emigrării. Raportul era aprobat de preşedintele Consiliului Securităţii Statului, Ion Stănescu, sau adjuncţii acestuia, Grigore Răduică şi Constantin Stoica(...). În cadrul acestei operaţii s-au adus în ţară devize străine de ordinul milioanelor şi un număr apreciabil de autoturisme“.

Continuarea pe adevarul.ro