O serie de picturi rupestre vechi de 40 000 de ani rescriu istoria artei jpeg

O serie de picturi rupestre vechi de 40.000 de ani rescriu istoria artei

În insula Sulawesi au fost descoperite o serie de picturi rupestre în care se pot distinge atât reprezentări zoomorfe cât şi contururi ale unor mâini. Aceste descoperiri au pontenţialul de a rescrie istoria artei.

Miercuri, 8 octombrie, echipa de arheologi ce lucrează la situl unde au fost descoperite picturile, au anunţat că acestea au o vechime de aproximativ 40.000 de ani. Această vârstă este comparabilă cu vârsta celor mai vechi forme de exprimare artistică descoperite în Europa, continentul despre care se credea că este leagănul artei.

"Se credea că Europa Occidentală este epicentrul unei explozii simbolice a primelor îndeletniciri artistice, aşa cum sunt picturile rupestre şi alte forme de artă figurativă, acum aproximativ 40.000 de ani", explică expertul în datare Maxime Aubert de la Universitatea australiană Griffith.

Arheologii sunt de părere că aceaste descoperiri ne pot indica faptul că arta rupestră s-a dezvoltat independent şi simultan în mai multe zone ale planetei. "Arta pe piatră este unul dintre indicatorii capacităţii de exprimare abstracte a oamenilor din trecutul îndepărtat, zorii a ceea ce azi considerăm drept o caracteristică a omului modern", a  adauagt  Thomas Sutikna de la Universitatea australiană Wollongong.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a 14 picturi rupestre dintre care 12 sunt contururi ale unor mâini şi două sunt reprezentări zoomorfe. Picturile au fost găsite în şapte peşteri din apropiere de Maros, în sudul insulei Sulawesi aflată la est de Borneo. Desenele au fost schiţate pe pereţii din calcar ai peşterilor.

Picturile au fost realizate cu pigment de ocru roşu. Existenţa acestor picturi rupestre este cunoscută de câteva decenii, însă vârsta lor nu fusese determinată. Se estima că au o vechime mai mică de 10.000 de ani, însă noile studii au arătat că vechimea lor este mult mai mare.

Oamenii de ştiinţă au apelat la o metodă de datare pe baza descompunerii radioactive a cantităţilor infime de uraniu recoltate din unele depuneri minerale formate pe aceste desene.

Cea mai veche pictură rupestră din insula Sulawesi este un contur al unei mâini. În uma datării a reieşit că picture are o vechime de peste 40.000 de ani, o vârstă comparabilă cu cel mai vechi desen cunoscut până în prezent, un punct roşu de pe situl paleoistoric El Castillo din Spania.

Studiul privind vârsta şi importanţa picturilor rupestre din Sulawesi  este publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Sursă:Agerpres.