O ipoteză despre ce anume a ucis o pe Regina Elisabeta jpeg

O ipoteză despre ce anume a ucis-o pe Regina Elisabeta

Monarhia în orice stat din lume se întemeiază pe prestigiu obținut prin gloria militară și prin comportamentul aristocratic al membrilor familiei. Regele Carol I a adus în România un stil de viață de viață ce părea rece, distant, față de popor, dar atitudinea era specifică capetelor încoronate. Soția monarhului, regina Elisabeta a fost o femeie distinsă, afirmată și prin talentul literar[1].

Cei doi conducători au reușit să mențină liniștea într-o țară frământată politic, dar o eră urma să se încheie în bubuiturile tunurilor războiului mondial. Regele s-a stins din viață în 1914 și regina l-a urmat în martie 1916. Alexandru Marghiloman[2] nota că suverana s-a îmbolnăvit de gripă[3], abia mai putea să vorbească la telefon și a decedat cu plămânii inflamați. Medicii români au aruncat vina pe gripă, dar un agent secret încă și mult mai periculos a rupt firul vieții în ziua de 2 martie. Lovea deja în tranșee și specialiștii i-au spus gripa spaniolă. A făcut ravagii printre militari și apoi la nivel planetar. Agentul a fost descoperit abia în 1944 și ulterior a fost botezat drept Mycoplasma pneumoniae[4]. Cum nu erau cunoscute tratamentele cu antibiotice sau alte tipuri de medicamente puternice și eficiente, germenele patogen a putut să comită un genocid ce a amintit de ciumă.

S-a discutat mult de unde era originar virusul zis gripal. Istoricii îi atribuie ca origine Spania, SUA (statul Kansas), Austro-Ungaria sau China prin muncitorii aduși în Occident. În realitate, Mycoplasmele sunt răspândite peste tot și doar așteaptă un contest favorabil pentru a dezlănțui masacrul. Omul, prin ravagiile aduse de conflictul mondial, a deschis larg porțile infecției. Trupele chinuite prin tranșee și mijloacele moderne de transport au fost ideale pentru acțiunea agentului patogen agresiv. Prima Regină a României, persoană ajunsă la o vârstă înaintată, nu mai putea să reziste.

[1] https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89lisabeth_de_Wied

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Marghiloman

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Mycoplasma_pneumoniae