Noul număr de telefon la care răspunde Europa jpeg

Noul număr de telefon la care răspunde Europa

Când se întreba pe cine trebuie să sune pentru a vorbi cu Europa, Henry Kissinger putea să aibă dreptate, în măsura în care fostul secretar de stat american chiar a rostit celebra remarcă. Acum o jumătate de secol, Europa nu avea un număr de telefon și nicio persoană desemnată să răspundă la apeluri.

În zilele noastre, desemnarea personalităţilor care vor ocupa funcţiile de top din structurile Uniunii Europene a devenit un eveniment cu acoperire planetară. Sute de jurnaliști au relatat non-stop povestea plină de suspans a negocierilor care au dus, în final, la nominalizarea a două femei și a doi bărbaţi în cele mai dorite joburi ale continentului.

Saga începută prin înţelegerea de la Osaka, cu ocazia Summitului G20 din 28-29 iunie, a continuat la Bruxelles cu două runde de negocieri și s-a încheiat în mod neașteptat. Candidatul iniţial pentru președinţia Comisiei Europene, germanul Manfred Weber, a fost înlocuit la Osaka cu olandezul Frans Timmermans, pentru ca, la Bruxelles, Timmermans să piardă nominalizarea în faţa Ursulei von der Leyen, ministrul Apărării în guvernul Merkel.

Cine va mai răspunde la telefon? Belgianul Charles Michel, ca președinte al Consiliului European, spaniolul Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, franţuzoaica Christine Lagarde, președinte al Băncii Centrale Europene, și italianul David Maria Sassoli, președinte al Parlamentului European.

Rezultatele odată anunţate au generat o nouă întrebare. Cine este liderul Uniunii Europene? Respingerea, atât a lui Weber, cât și a lui Timmermans, a fost interpretată ca semn al declinului dominaţiei doamnei Merkel asupra politicilor europene. Cancelarul german nu a primit susţinerea la care se aștepta tocmai din partea propriei familii politice, cea a Popularilor Europeni. La Bruxelles, liderii de guvern din tabăra popularilor au avut o poziţie fermă împotriva acordurilor acceptate de Merkel. La Strasbourg, parlamentarii din grupul popularilor de la Parlamentul European au ameninţat că nu vor susţine înţelegerea în momentul votului pentru validarea Comisiei Europene.

Pentru presa franceză, președintele Emmanuel Macron a devenit personajul cel mai influent din Uniunea Europeană, cel care l-a respins pe Manfred Weber, dar a deblocat lucrurile, găsind soluţia Ursula von der Leyen. Rămâne de văzut. Important este că Europa i-a găsit pe cei care să răspundă la telefon.

Acest articol a fost publicat în numărul 210 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 iulie – 14 august 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Historia nr 210 jpg jpeg