Moţii, umiliţi la Ţebea de prefectul de Hunedoara jpeg

Moţii, umiliţi la Ţebea de prefectul de Hunedoara

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

ComemorărileNaţionale de la Ţebea din acest an au fost umbrite de organizarea defectuasă a autorităţilor locale, judeţene. Pentru prima dată în istorie, moţilor nu li s-a permis să se apropie de mormântul Craiului, relateză athenian-legacy.com.

Referitor la acest aspect, prefectul judeţului Hunedoara, dl. Attila Dezsi declara:“am dispus aceste măsuri de securitate pentru a nu se ajunge la profanări de morminte”. Dl. prefect probabil nu cunoaşte tradiţia şi istoria zonei, mormântul craiului nefiind profanat nici înainte de 1918 de maghiari. Este absurd coordonul de securitate pe care autorităţile judeţene l-au instalat ?! Cu atât este mai absurdă situaţia cu cât lideri importanţi ai lumii politice nu au participat în acest an cu excepţia Robertei Anastase (preşedinta Camerei Deputaţilor) şi secretarului general PSD, Liviu Dragnea.

Declaraţia lui Attila Dezsi este lipsită e conţinut deoarece, cimitirul şi biserica sunt deschise permanent, oricine putând să le viziteze. Paza este inexistentă iar vînzarea biletelor pentru vizitarea mormântului se face doar între orele 08.00-16.00, apoi orice persoană putând să intre gratuit în cimitir. În aceste condiţii niciodată nu s-a profanat mormântul… Iar în ceea ce priveşte securitatea:) moţii au avut acces lângă mormânt şi când au venit Iliescu, Băsescu, Constatinescu, Văcăroiu, Năstase, Antonescu, Tăriceanu, Geoană, Regele Mihai, etc. Dar ieri se pare că dl. Attila Dezsi s-a simţit stingher şi a avut nevoie de protecţie.

Manifestările de la Ţebea au fost dedicate memoriei « Crăişorului », cum a fost supranumit Avram Iancu. Eroul s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor naţionale de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.  Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.