Moştenitorii lui Ion Antonescu ar vrea vila mareşalului jpeg

Moştenitorii lui Ion Antonescu ar vrea vila mareşalului

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Ionel Stoica

 Ea nu a moştenit însă nimic de pe urma soţului, fiindcă judecătorii care l-au condamnat la moarte au hotărât şi confiscarea averii. Imobilul din Predeal, cunoscut ca „Vila Căprioara“, este evaluat în prezent la un milion de euro. Casa a fost ridicată de Antonescu în perioada interbelică, fiind locul unde mareşalul se relaxa alături de soţia sa şi de apropiaţi. Marioara Nicolau, soţia lui Alexandru Nicolau, vărul Mariei Antonescu, a făcut, după 1990, o cerere de retrocedare a vilei.

În dosar au mai intervenit şi urmaşele unei alte verişoare a Mariei Antonescu, Mihaela Nicolescu şi Georgeta Graef. Ele au susţinut că vila este un bun comun al soţilor Antonescu şi că au dreptul la această moştenire. Moştenitoarele Mariei Antonescu au făcut în instanţă cerere de revendicare, în baza Legii privind imobilele preluate abuziv de stat în perioada comunistă.

Ele au susţinut că imobilul a fost preluat abuziv şi că lipseşte titlul de proprietate al statului asupra lui. În anul 1953, când a fost făcută succesiunea după Antonescu, soţia sa a declarat că nu a moştenit nimic, deoarece toate bunurile acestuia au fost confiscate de comunişti. Tribunalul şi Curtea de Apel Braşov, dar şi Curtea Supremă au decis că imobilul nu poate fi retrocedat. Motivul:„a trecut în proprietatea statului prin confiscarea averii, ca urmare a unei hotărâri judecatoreşti de condamnare pentru dezastrul ţării, prin săvârşirea unor crime de război.“