Monedă din aur din vremea lui Nero, descoperită la Ierusalim jpeg

Monedă din aur din vremea lui Nero, descoperită la Ierusalim

📁 Antichitate
Autor: Redacția

Arheologii au descoperit o excepțională monedă din aur cu chipul lui Nero într-un sit arheologic din Ierusalim.

Potrivit specialiștilor, moneda datează din jurul anului 60 e.n., cu aproximativ un deceniu înainte ca romanii să distrugă Ierusalimul. Moneda, descoperită în timpul săpături arheologice din zona Sionului, provine probabil dintr-o veche casă evreiască.

„Moneda este excepțională”, a declarat arheologul Shimon Gibson. „Este prima dată când o monedă de acest tip a fost descoperită în Ierusalim într-o săpătură arheologică. Monedele de acest timp se găsesc, de obicei, doar în colecții private, situație în care nu avem dovezi clare cu privire la locul lor de origine.”

Moneda a fost găsit în zona ruinelor unor vile antice datând din secolul I e.n. Aceste vile aparțineau preoțimii și familiilor aristocrate din Ierusalim. Cartierul a fost și el distrus în timpul asediului din anul 70 e.n.

Moneda este inscripționată cu chipul Împăratului Nero, care a domnit între anii 54 și 68 e.n. și cuvintele NERO CAESAR AVG IMP. Pe reversul monedei se găsește o coroană de stejar și inscripțiile EX S C și PONTIF MAX TR P III, care sugerează că moneda datează din anii 56 sau 57 e.n.