Mişcarea Legionară din Maramureş  Cum au incendiat legionarii casele evreilor din Borşa jpeg

Mişcarea Legionară din Maramureş. Cum au incendiat legionarii casele evreilor din Borşa

📁 Istorie contemporană
Autor: Dragos Hojda

Mişcarea Legionară a existat fără doar şi poate şi în Maramureş. Documentele vremii vorbesc despre campaniile antisemite care au avut loc în Maramureş şi Bucovina în perioada iunie-iulie 1930. Sunt înfiinţate celule legionare în tot judeţul Maramureş, alături de legionari fiind şi preoţi de diferite confesiuni.

Documentele vremii arată că în anul 1930 Căpitanul (Corneliu Zelea Codreanu) primeşte o delegaţie din Maramureş compusă din preotul Ion Dumitrescu, preotul Andrei Berinde şi ţăranul Nicoară. Ei cer Căpitanului sprijinul Legiunii, pentru maramureşenii cotropiţi de jidovime. De altfel a şi existat o revoltă în Borşa contra străinilor care au ocupat oraşul.  

Căpitanul trimite echipe pentru organizarea Maramureşului, formate din Totu şi Eremeiu, apoi pe Savin şi Dumitrescu Zăpadă. „A. C. Cuza trimite în zona Borşa în perioada interbelică, mai exact în anii 1928, 1929 şi 1930 pentru a înfiinţa celule legionare. Constantin Dănilă, student la drept în Iaşi, elevul lui A. C. Cuza, se raliază cu preotul greco-catolic din Borşa şi totodată legionar, Andrei Berinde şi cu preotul ortodox Ioan Dumitrescu, ce a devenit secretarul principal al lui Zelea Codreanu. Aceştia întemeiază câteva celule legionare.

Există, de asemenea, corespondenţa prin care îşi cer dreptul, în anii 1926-1927, după ce se înfiinţează Legiunea Arhanghelul Mihail, fiindcă au luptat în primul Război Mondial, iar pentru că au fost legionari nu li s-a dat pământ. Existau şi acte doveditoare. Au fost peste 20 de legionari. Mişcarea legionară de la Borşa, condusă de Constantin Dănilă, a culminat cu incendierea centrului localităţii Borşa, comună total evreiască. 

Continuarea pe adevarul.ro