Mintea diabolică din spatele lui Hitler  Jurnalul unui criminal jpeg

Mintea diabolică din spatele lui Hitler. Jurnalul unui criminal

Alfred Rosenberg este mintea diabolică din spatele lui Hitler, omul care, mai mult decât oricine altcineva, a influențat gândirea viitorului lider al Partidului Nazist, se arată într-o lucrare recentă, ”The Devil’s Diary” (Jurnalul Diavolului), citată de The Daily Beast.

Când înfrângerea devenise deja un lucru sigur, după șase ani de război, naziștii de pe întreg teritoriul Germaniei au distrus documentele sensibile, care ar fi putut fi folosite împotriva lor. Birocrații care nu au reușit să facă acest lucru au ascuns hârtiile în păduri, în mine, în castele și palate precum Schloss Banz din Bavaria.

În aprilie 1945, după ce au ajuns în regiunea Bavariei, soldații americani au fost conduși de Kurt von Behr, un aristocrat cu monoclu și cizme înalte, perfect lustruite, la castelul Banz, în pivnița căruia erau ascunse o mulțime de documente naziste extrem de valoroase.

Documentele dezvăluite de von Behr îi aparținuseră lui Alfred Rosenberg, ideologul-șef al lui Hitler și unul dintre primii membri ai Partidului nazist. Rosenberg a fost martor al primelor zile ale nou-creatul partid, în 1919, când naționaliștii germani dezamăgiți și-au descoperit liderul în Adolf Hitler, veteranul bombastic, pierde-vară din Primul Război Mondial.

În noiembrie 1923, în noaptea în care Hitler a încercat să răstoarne guvernul, Alfred Rosenberg a stat chiar în spatele eroului său, în celebra berărie din München. A fost acolo și zece ani mai târziu, când partidul a ajuns la putere și a pornit cruciada împotriva dușmanilor săi. A fost în mijlocul evenimentelor și când naziștii au remodelat Germania toată după chipul și asemănarea lor. A fost la datorie până la sfârșit, când întreaga lor viziune a fost spulberată.

În primăvara anului 1945, când au luat la mână cantitatea enormă de documente, inclusiv 250 de volume de corespondență oficială și personală, achetatorii au descoperit ceva extraordinar:jurnalul personal al lui Rosenberg.

500 de pagini scrise de mână, documentând deceniul 1934-1944. Dintre cei mai importanți oameni ai celui de-al Treilea Reich, doar Rosenberg, Ministrul Propagandei Joseph Goebbels și Hans Frank, sângerosul general-guvernator al Poloniei ocupate, au lăsat în urmă asemenea jurnale. Toți ceilalți, inclusiv Hitler, și-au dus secretele cu ei în mormânt.

Visa la o lume epurată de evrei

În afara granițelor Germaniei, Rosenberg n-a fost niciodată la fel de cunoscut ca Goebbels, Heinrich Himmler-șeful serviciilor de securitate, ori Hermann Göring-creierul economic al lui Hitler și comandantul forțelor aeriene. Mai mult, Rosenberg a avut de luptat cu acești coloși ai birocrației naziste, pentru autoritatea care credea că i se cuvine. Însă a fost susținut de Hitler de la început până la sfârșit.

Click aici pentru continuare