Melgarejo, calul și Parisul – istoria unui dictator brutal și needucat jpeg

Melgarejo, calul și Parisul – istoria unui dictator brutal și needucat

„Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal!”, sunt vorbele rostite de Richard al III-lea, în piesa cu același nume a marelui William Shakespeare. Richard se pare că a avut un urmaș real, în persoana președintelui – dictator al Boliviei, Mariano Melgarejo (1864 – 1871).

Rămas în istorie ca un personaj brutal și needucat, Melgarejo a primit de la un ministru brazilian în dar, un superb cal alb. Dorind la rândul lui să epateze, dictatorul a scos o hartă a Boliviei, a desenat pe ea copita calului și a renunțat la acel teritoriu în favoarea Braziliei! „Întâmplarea” a făcut ca acel pământ să fie chiar unul locuit de indieni, care au avut foarte mult de suferit în timpul cât Melgarejo s-a aflat la conducere. 

Dictatorul bolivian stătea foarte rău și la capitolul instrucție. În 1870, în timpul războiului franco-prusac, a ordonat generalilor săi să trimită trupe în ajutorul Franței, țară de care era fascinat dar pe care nici nu putea să o localizeze pe hartă. Când ofițerii i-au spus că acest lucru ar fi inutil, întrucât traversarea Oceanului Atlantic ar dura foarte mult și ar ajunge prea târziu ca să mai salveze Parisul, Melgarejo, înfuriat a răspuns: „Nu fiți tâmpiți! O luăm pe scurtătură!”.

În cele din urmă, Melgarejo a fost înlăturat, pe 15 ianuarie 1871, după o lovitură de stat militară condusă de comandantul Armatei, generalul Agustin Morales. Dictatorul bolivian a fugit în exil, în Peru, însă a fost asasinat în același an, pe 23 noiembrie, de Aurelio Sánchez, fratele amantei sale.