Autor 1948 vizualizări


Transilvania secolului al XVII-lea cunoștea o prosperitate deosebită din punct de vedere economic. Chiar dacă era sub suzeranitate otomană, dispunea de o putere militară deosebită și se implica în problemele europene cu succes, umilind oștile austriece. Principii Gabriel Bethlen[1] și Gheorghe Rakoczi I au reușit să afirme statul din Carpați prin implicarea în Războiul de 30 de ani[2].Gheorghe Rakoczi al II-lea[3]trebuia să continue pe aceeași linie.

A fost ușor să impună domnitorilor din Moldova și Țara Românească tratate de vasalitate, dar poftele erau mai mari. Se visa un rege deosebit al Poloniei și a plecat spre Varșovia în 1657. Polonezii, chinuiți de o invazie suedeză și de un război civil, au hotărât totuși să se unească împotriva noului invadator. Armata Transilvaniei[4] a fost înfrântă la Czarny Ostrov și s-a încheiat un tratat de pace umilitor[5]. Ziua de 31 iulie a însemnat momentul dispariției forței militare a principatului.
Tătarii, trimiși împotriva rebelului din Carpați de către sultan, au pătruns în tabăra de la Trembowla și au luat vreo 11.000 de prizonieri, printre care se numărau și cei mai înfumurați nobili maghiari. Principele a scăpat cu sănătoasa fugă. Acțiunea din Polonia n-a fost văzută cu ochi buni de către sultan și o armată turcă a fost trimisă în 1660 împotriva rebelului. Rănit în bătălia de la Gilău, moare în cetatea Oradea[6] câteva zile mai târziu. A pierit la doar 39 de ani. Obsesia pentru putere a adus numai moarte și nenorocire, principatul fiind supus la biruri mai mari de către otomani și apoi cucerit de către austrieci.
Obsesia pentru realizări mărețe a prăbușit un stat prosper. Nici domnitorii Țării Românești prieteni cu principele Ardealului n-au sfârșit mai bine. Constantin Șerban[7] și Mihnea al III-lea[8] și-au pierdut tronul, ultimul sfârșindu-și viața în condiții suspecte. Din păcate, obsesia conducătorilor maghiari pentru idei megalomanice[9] a rămas și a asigurat suficiente nenorociri poporului din pustă.

[1]https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Bethlen

[2]https://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_de_Trente_Ans

[3]https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_R%C3%A1k%C3%B3czi_al_II-lea

[4]https://ro.wikipedia.org/wiki/Transilvania

[5]https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Czarny_Ostr%C3%B3w

[6]https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Oradea

[7]https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_%C8%98erban

[8]https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihnea_al_III-lea_Radu

[9]https://ro.wikipedia.org/wiki/Megalomanie