Marii absenți înainte de a începe Primul Război Mondial  Oare ei ar fi putut schimba istoria? jpeg

Marii absenți înainte de a începe Primul Război Mondial. Oare ei ar fi putut schimba istoria?

📁 Primul Război Mondial
Autor: europolitics.ro

In timp ce liderii europeni se pregateau sa puna in aplicare deciziile care au aruncat lumea in haosul Primului Razboi Mondial, din cercurile de influenta ale acestora, lipseau o serie de figuri cheie. Istoricii spun ca, daca ar fi fost prezenti, acesti oameni ar fi putut influenta schimbarea cursului istoriei.

Rasputin

Misticul rus Grigori Rasputin avea o influenta enorma asupra tarului Nicolae al II lea. Era un pacifist convins si l-a prevenit pe tar, in prealabil, in privinta implicarii Imperiului Tarist in al doilea razboi balcanic, din anul 1913.

Cu doua saptamani inainte ca arhiducele Franz Ferdinand sa fie asasinat, Rasputin a fost injunghiat in stomac de o femeie care credea despre Rasputin ca propovaduieste ispita in randurile copiilor. Femeia a fost declarata nebuna.

Atunci cand a izbucnit criza lunii iulie, Rasputin se afla intr-un spital din Siberia, recuperandu-se. Era prea departe pentru a-l sfatui pe Nicolae al II-lea.

Joseph Caillaux

Joseph Caillaux a fost premierul Frantei in perioada 1911 – 1912 si, in acea perioada, unul dintre punctele pe agenda relatiilor externe ale Frantei era consolidarea relatiei cu Germania. Tentativele sale de a negocia cu Germania, fara stiinta presedintelui Frantei, l-au fortat sa demisioneze. S-a bucurat, in continuare, de respectul clasei politice si, la finalul lui 1913, a fost numit ministru al Finantelor.

Continuarea pe europolitics.ro