Manifestațiile românilor din America în favoarea unirii Transilvaniei cu Regatul României  jpeg

Manifestațiile românilor din America în favoarea unirii Transilvaniei cu Regatul României

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

„Misiunea Patriotică Română” trimisă Marele Cartier General al Armatei Române de la Iași în Statele Unite, în aprilie 1917, pentru a convinge autoritățile de la Washington de necesitatea organizării unei Legiuni formate din români americani a eșuat în obiectivul său principal. Însă, acest lucru nu a însemnat și încetarea activității delegației neoficiale românești, formate din preoții Vasile Lucaciu, Ioan Moța și din locotenentul Vasile Stoica, în Statele Unite. 

Pe parcursul anilor 1917-1918 „Misiunea Patriotică Română” a desfășurat o activitate intensă în Statele Unite, pentru susținerea unirii Transilvaniei cu Regatul României, care a galvanizat activitățile românilor americani în acest sens. Delegația română a stabilit legături cu cele mai mari colonii romanești din SUA: New York, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Buffalo, Indianapolis, Trenton, Detroit,Cincinatti și altele. 

„Am vizitat aproape toate centrele locuite de romani pe teritoriul SUA și peste tot a domnit un mare entuziasm”, nota părintele Vasile Lucaciu. 


Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu jpg jpeg

De asemenea, misiunea a organizat întruniri populare în orașele în care numărul românilor era mai mare, Cleveland, Yongstown, Trenton, Boston, Baltimore, Chicago. Peste tot a strălucit talentul oratoric al părintelui Lucaciu, care a înflăcărat publicul, arătând dovedind la aproape 70 de ani o energie ieșită din comun. Prin discursurile sale, Vasile Lucaciu a a determinat un număr semnificativ de români să se înroleze în armata americană pentru a sprijini cauza românească. 

„ A sunat ceasul și trebuie să pricepem chemarea vremilor. Până acum am tot suferit și ne-am tot plâns în contra asupritorilor. Nu ne-au ascultat. Acum a sosit vremea ca popoarele, ele însele să- și facă dreptatea și drepturile naționale...”, spunea Vasile Lucaciu, în septembrie 1917, în fața românilor adunați la Michigan. 


Ioan Moța

Ioan Mota jpg jpeg

Manifestațiile românilor din America în favoarea unirii Transilvaniei cu Regatul României se vor înteți în 1918, odată cu înființarea în primei Legații Române în SUA, condusă de ministrul plenipotențiar Constantin Angelescu. La o adunare a românilor din Indiana Harbor, întrebat ce a determinat România să intre în război de partea Antantei, Angelescu a răspuns: “Lupta pentru întregirea neamului și pentru cele patru milioane de români pe cale de a fi deznaționalizați”. 

În acest context, a avut loc întrunirea românilor ortodocși de la Youngstown (9-10 martie 1918), unde a fost decisă înființarea Episcopiei Ortodoxe Române în America, care să fie sub jurisdicția Mitropoliei de la București.   

„National League of Romanians in America”

Activitatea desfășurată de „Misiunea Patriotică Română” în SUA a condus la publicarea a numeroase broșuri, hărți, articole, cărți privind istoria României, pentru a susține realizării unității naționale a românilor. Ca urmare a acestor eforturi, în anul 1918 au fost înființate mai multe asociații și organizații ale românilor din America, cu scopul susținerii cauzei românești. Cea mai importantă asociație de acest fel a fost „National League of Romanians in America”, înființată în iunie 1918, la Washington, la inițiativa lui Vasile Stoica.


Vasile Stoica

Vasile Stoica jpg jpeg

Pe lângă această asociație, au mai fost înființate și alte organizații locale, precum „Comitetul Național”, condus de fiul lui Vasile Lucaciu, Epaminonda Lucaciu, preotul român din orașul Trenton, capitala statului New Jersey, sau ”Asociația pentru ajutor de război”, condusă de Paul Negulescu, care publica și revista bilingvă „România”. 

În ajutorul cauzei românești a venit și „Mid-European Union”, o organizație înființată în SUA în septembrie 1918 pentru a negocia disputele teritoriale dintre diferitele naționalități din Austro-Ungaria. Organizația era condusă de Thomas Masaryk a și avea ca membri câte doi reprezentanți ai naționalităților din Asutro-Ungaria, partea română fiind reprezentată de Nicolae Lupu și Vasile Stoica. 

Bibliografie: 

Mihai-Octavian Groza, Proiecte privind crearea “Legiunii Române din America” și propaganda în favoarea unirii Transilvaniei cu Regatul României (1917-1918), în Sentenția, număr IV, Târgu Jiu, 2013. 
General-maior (r) dr. Mihail E. Ionescu (coordonator), Românii în „Marele Război”. Anul 1917. Documente, impresii, mărturii, Editura Militară, București, 2018.
Gelu Neamțu, În America pentru unirea Transilvaniei cu România, editura SC Dagerom Impex SRL, Cluj-Napoca, 1997.