Lista lui Schindler, licitată pe site ul eBay jpeg

Lista lui Schindler, licitată pe site-ul eBay

📁 Holocaust
Autor: Redacția

Colecţionarii Eric Garvin şi Gary Zimet au scos la licitaţie pe site-ul eBay o copie a listei lui Schindler, ce conţine numele a peste 800 de muncitori evrei din lagărele de concentrare naziste pe care i-a salvat industriaşul german Oskar Schindler (1908-1974). Potrivit dailymail.co.uk, preţul de pornire al licitaţiei, care a început pe 18 iulie, este de 3 milioane de dolari.

Niciuna dintre cele patru copii cunoscute ale celebrei liste cu numele muncitorilor evrei nu mai fost scoasă la vânzare pe o piaţă deschisă. Deţinătorul documentului este o persoană privată din Israel, iar decizia acestuia de a-l pune pe un site de licitaţii a stârnit controverse, căci mai multe „voci" au fost de părere că lista ar trebui să se afle în arhivele unui muzeu.

Cei doi promotori ai licitaţiei - colecţionarii Eric Garvin şi Gary Zimet - au garantat autenticitatea listei, pe care o consideră „o bucată de istorie care i-a inspirat pe mulţi". Din motive de „securitate", documentul va rămâne în Israel până pe 28 iulie, când se va finaliza licitaţia, iar câştigătorul va merge să îl ridice direct de la proprietarul său, a declarat Eric Garvin pentru MailOnline.

Conform declaraţiei lui Garvin pentru New York Post, deşi preţul de pornire al licitaţiei este de 3 milioane de dolari, cei doi colecţionari speră să obţină cel puţin 5 milioane de dolari pe document. Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se află în muzee - două în Israel şi una în Statele Unite ale Americii, la Muzeul Holocaustului. 

Industriaşul german Oskar Schindler, membru al Partidului Naţional-Socialist German a reuşit să transfere în 1944 peste 800 de muncitori evrei, alături de soţiile şi de copiii lor, condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow din Polonia, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă, unde aceştia nu au mai fost maltrataţi de soldaţii germani. Pe baza documetului lui Oskar Schindler, a fost realizat filmul „Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993, cu Liam Neeson în rolul principal (foto). Pelicula "Lista lui Schindler" a fost distinsă în 1994 cu 7 premii Oscar.