Legenda lui Licurg jpeg

Legenda lui Licurg

📁 Antichitate
Autor: Redacția

Mitul lui Licurg este legat de cel al lui Dionysos, toate versiunile pe care le cunoaştem prezentându-l drept duşmanul înverşunat al zeului. Aceste versiuni coincid, arătînd că, o dată ajuns în Tracia, Dionysos a fost primit cu ostilitate de Licurg: regele nu l-a lăsat să meargă mai departe, l-a obligat să caute adăpost la zeii mării, a prins şi a închis bacantele şi satirii care făceau parte din cortegiul său şi a contestat natura divină a lui Dionysos.

Pierzându-şi minţile din voinţa zeului, Licurg l-a luat pe fiul său Drias drept un butuc de viţă-de-vie şi l-a lovit cu o secure, omorându-l, însă şi-a revenit imediat după aceea. Pământul său a devenit sterp, iar oracolul a prorocit că va rodi iar numai dacă Licurg avea să fie sfâşiat. Supuşii săi l-au dus atunci pe muntele Pangeu, unde l-au legat de patru cai care, mânaţi în direcţii diferite, i-au rupt trupul în bucăţi.

Pe lângă această versiune a mitului, atestată în tragedie, există însă şi altele. Potrivit lui Homer, Dionysos a ajuns în ţinutul lui Licurg pe când era copil, împreună cu doicile sale. Fiind persecutat de rege, şi-a găsit adăpost în mare, dar Zeus a pedepsit trufia lui Licurg, orbindu-l.

În versiunea lui Hyginus, Dionysos, adult, este alungat de Licurg, care îi pune la îndoială natura divină. Regele, beat, încearcă apoi să-şi siluiască mama;când se trezeşte, ruşinat, hotărăşte să smulgă toţi butucii de viţă-de-vie pe care îi întâlneşte în cale, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, însă Dionysos îl pedepseşte ucigându-i soţia şi fiii şi abandonându-l apoi în munţii Rodopi, pradă fiarelor.

În povestirea lui Nonnos din Panopolis, Licurg este cât pe ce să fie sugrumat de o bacantă, Ambrosia, prefăcută într-un butuc de viţă-de-vie care se încolăceşte în jurul lui, însă este salvat de Hera, care o îndepărtează pe bacantă cu sabia lui Ares. Episodul ce o are ca protagonistă pe Ambrosia este reprezentat frecvent în arta figurativă.

În sfârşit, încercând să dea un caracter raţional legendei, Diodor din Sicilia povesteşte că Licurg era regele Traciei şi că a încheiat un tratat de alianţă cu Dionysos, care voia să treacă cu armata sa din Asia în Europa, traversând ţinutul regelui. Când armata lui Dionysos a ajuns însă în Tracia, Licurg a plănuit să-l atace şi chiar să-l ucidă pe zeu;prevenit de Charops, acesta l-a atacat pe Licurg, l-a prins, l-a torturat şi, în cele din urmă, l-a răstignit.

sursa: Istorii Regasite