Laika   eroina din spațiu  Din poveștile programului spațial sovietic și necunoscutele sale jpeg

Laika - eroina din spațiu. Din poveștile programului spațial sovietic și necunoscutele sale

📁 Războiul Rece
Autor: Stan Claudia

Se vorbește destul de mult de programul spațial american și de NASA, totuși puțini mai știu că primii pași i-au făcut sovieticii și concurența dintre cele două mari super puteri au finanțat vreme de mulți ani această concurență pentru cucerirea spațiului cosmic. Totul a început cu sateliții...

Sputnik 1

În data de 4 octombrie 1957, a fost lansat de către Uniunea Sovietică primul satelit în spațiu, denumit Sputnik 1, ce avea misiunea de a testa racheta purtătoare a acestuia. Lansarea lui Sputnik 1 a avut loc în cadrul Anului Geofizic Internațional din anul 1957-1958, însă bateriile satelitului s-au terminat după douăzeci și unu de zile de la lansare, aceasta sfârșindu-și activitatea în data de 26 octombrie 1957.

Sputnik 2

Sputnik 2  fost a doua navă spațială lansată pe orbita Pământului și a fost prima navă spațială biologică. Acesta a fost lansată de un model similar cu cel al Sputnik 1, însă o dată ajunsă în spațiu, unul dintre blocurile motoare nu s-a detașat, inhibând funcționarea sistemului de control termic, astfel încât temperaturile interioare au ajuns până la 40 de grade Celsius.

laika 3 november 1957 jpg jpeg

Laika

Prima ființă care a călătorit pe orbita Pământului a fost o cățelușă, inițial denumită Kudryavka, numele însemnând „Mica Creață”, dar mai târziu redenumită Laika (Lătrătoare). Cățelușa a fost găsită pe străzile din Moscova și aleasă pentru acest program. Cercetătorii au considerat că un câine de stradă este mai rezistent friguluiși lipsei de hrană. În momentul urcării acesteia la bordul Sputnik 2, ea cântarea 6 kilograme, iar cabina era căptușită și îi oferea loc să se întindă. De asemenea, aceasta a dispus de un sistem de regenerare a oxigenului, apă și mâncare în formă gelatinizată, cât și electrozi pentru a monitoriza semnele vitale.

 Laika a fost antrenată înainte de planificarea lansării, fiind plasată într-o centrifugă care simula accelerația rachetei, cât și zgomotul produs de aceasta. În timpul acestor antrenamente, pulsul se dubla, iar presiunea sângelui creștea semnificativ.

 În momentul accelerării navei spațiale, ritmul cardiac al respirației a ajuns la 240 bătăi/minut,   iar respirația acesteia a crescut de trei-patru ori, raportat la ritmul obișnuit pe care îl prezenta.

 Misiunea Laikei în spațiu era planificată pentru zece zile, însă aceasta a supraviețuit doar două zile. Telemetria prezentă la bord le-a procurat oamenilor deștiință primele detalii și date privind comportamentul unui organism viu care orbitează în spațiu. Aceasta a fost agitată tot timpul, în afara momentului în care se hrănea.

În anul 2002 s-a dovedit că era imposibilă crearea unui sistem de control al temperaturii, din cauza duratei scurte de timp dintre Sputnik 1 și 2, iar în anul 2008 s-a ridicat o statuie din bronz în apropierea centrului de cercetări din Moscova care a pregătit zborul Laikei în spațiu.