Kalaşnikov către BOR: Nu cumva sunt responsabil pentru morţile oamenilor împuşcaţi cu arma creată de mine? jpeg

Kalaşnikov către BOR: Nu cumva sunt responsabil pentru morţile oamenilor împuşcaţi cu arma creată de mine?

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Adevarul.ro

Kalaşnikov, care a murit pe 23 decembrie 2013 la vârsta de 94 de ani, a scris în luna aprilie o scrisoare lungă şi emoţionantă adresată Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, scrie ziarul local „Izvestia”.

„Durerea mea spirituală este de nesuportat. Îmi revine mereu în minte aceeaşi întrebare fără răspuns:dacă puşca creată de mine ucide oameni, atunci nu cumva...atunci înseamnă că sunt responsabil pentru morţile oamenilor, chiar dacă ne erau duşmani?”, a întrebat Kalaşnikov în scrisoarea lui.

Mai mult, rusul a scris patriarhului că a păşit pentru prima dată într-o biserică la 91 de ani, iar ulterior s-a botezat. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Alexander Volkov, a transmis jurnaliştilor răspunsul Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Biserica are o părere fermă:atunci când armele servesc apărării Patriei, Biserica îi susţine atât pe creatorul acelor arme, cât şi pe soldatul care le foloseşte”, a spus Volkov.

Mihail Kalaşnikov a proiectat un tip de puşcă ce s-a făcut remarcat datorită fiabilităţii, a simplităţii şi a rapidităţii, într-o perioadă în care armata rusă avea de suferit din cauza lipsei acute de arme în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, AK-47 este fabricată în milioane de copii în toată lume, inclusiv modele fără licenţă, fiind una dintre cele mai utilizate puşti la nivel mondial.