Jocul german care a cunoscut marele succes în tranşeele Primului Război Mondial jpeg

Jocul german care a cunoscut marele succes în tranşeele Primului Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Radu Eremia

BBC readuce în atenţia publică unul dintre cele mai populare jocuri germane, un joc având o istorie interesantă de peste o sută de ani, acesta cunoscând adevăratul succes în perioada Primului Război Mondial.

În urmă au aproape o sută de ani, Germania era una din ţările cu cea mai rapidă dezvoltare economică, însă având, concomitent, importante schimbări sociale atât în mediul urban, dar şi în cel rural. Categoriile sociale sunt preocupate de diferite activităţi pentru petrecerea timpului liber, în funcţie de veniturile lor.

În acest context apare jocul „Mensch Aergere Dich Nicht”. Mai precis, jocul a fost inventat de Josef Friedrich Schmidt, un funcţionar din oraşul Munchen, la începutul secolului al XX-lea. Schmidt, o persoană cu venituri modeste, avea trei copii cărora voia ca în momentele petrecute cu ei să le ofere un mijloc de a se destinde. Astfel a inventat acest joc. Iniţial, era jucat doar cu familia sa, însă a urmat invitarea diferitor vecini.

O traducere aproximativă a acestui joc ar fi:„Omule, nu te supăra pe mine!”. Ideea este de a ţi muta piesele pe tabla de joc şi de a reuşi să scoţi afară piesele adversarilor. După câţiva ani de la inventarea jocului, Schmidt se hotărăşte să-l pună pe piaţă. Sute de copii ale tăbliţei de joc au oferite spitalelor unde erau soldaţii răniţi.

Războiul început în 1914 nu a cunoscut numai momente de lupte intense, ci şi perioade de respiro, momente în care niciuna din tabere nu aveau de gând să atace. Astfel, „Mensch Aergere Dich Nicht” a devenit popular în rândul trupelor germane aflate în tranşee. Acest joc era comandat de familiile soldaţilor. Ulterior, acestea erau trimise celor care se aflau pe linia frontului.

Un reporter al BBC, Stephen Evans povesteşte cum a mers la un competiţie dedicată acestui tip de joc în oraşul Suhl, în apropiere de graniţa cu Republica Cehă. Omul de presă a fost impresionat în momentul în care a văzut cine juca:„Acolo erau oameni cu vârste de la şapte ani la 70 sau 80 de ani, care stăteau şi aruncau zarurile spunându-şi reciproc „Mencsch Aergere Dich Nicht””. Interesul pentru joc a fost explicat şi de organizatorul turneului, Almut Erhardt, cel care susţine că:„Pe internet şi calculator eşti aproape mereu singur. Ai adversari, dar nu-i vezi. Nu poţi observa bucuria pe chipul lor. Oamenii care sunt aici nu sunt singuri”, a precizat Erhardt.