Iubirea interzisă care a declanşat un conflict diplomatic în Africa jpeg

Iubirea interzisă care a declanşat un conflict diplomatic în Africa

Povestea de dragoste dintre primul președinte al Botswanei, Seretse Khama, şi soţia englezoaică Ruth Williams a dat naştere multor probleme politice şi diplomatice în Africa și a devenit subiectul unui film, "A United Kingdom" (nr. "Un regat unit").

Seretse Khama a fost un prinţ absolvent de Oxford care în 1948, la 27 de ani, s-a căsătorit cu Ruth, o funcţionară de 24 de ani. Tatăl şi familia lui Khama s-au opus vehement mariajului, mai ales că, după absolvire, prinţul ar fi trebuit să se însoare cu o fată din tribul lui. Unchiul lui Khama şi guvernul britanic şi-au unit forţele pentru a-o cere să renunţe la Ruth sau să plece din ţara natală. Însă Seretse nu a renunţat la niciuna dintre ele, deşi a fost trimis în exil, iar în 1966 a devenit primul preşedintele al Botswanei. 

Povestea de iubire dintre Seretse Khama şi Ruth va fi ecranizată, cu actroii britanici David Oyelowo şi Rosamund Pike în rolurile principale li o regie semnată de Amma Asante, conform dailymail.co.uk

Întreaga lume s-a opus mariajului lor

image

Născută în sud-estul Londrei, Ruth l-a cunoscut pe Seretse în 1947, când el a invitat-o la dans în cadrul unui eveniment organizat în capitala Regatului Unit. Idila lor a devenit serioasă foarte rapid, dar Seretse nu a cerut acordul unchiului său pentru a se căsători cu Ruth, ştiind că bărbatul nu va fi de acord. Nici tatăl lui Ruth nu a fost încântat şi a rugat-o să nu se mărite cu un negru. Ruth l-a ignorat, neştiind însă ce va urma. 

"Nu cred că i-a trecut prin cap că oficialii britanici se vor implica sau că se va trezi cu un politician în biroul ei care îi va spune «dacă faci asta, vei distruge imperiul britanic din Africa» (nr: la vremea aceea, Botswana era sub protecţia Regatului Unit)", a povestit Rosamund Pike, care joacă rolul lui Ruth în film. 

În plus, în Africa de Sud Apertheidul era pe cale de a fi instaurat, iar Anglia nu voia să strice relaţiile cu această ţară:"Africa de Sud a făcut presiuni către guvernul britanic spunându-le că, dacă accept căsătoria între o femeie albă şi un african, va fi o criză în Commonweath", a mai adăugat Pike. 

Deşi nu au avut voie să se căsătoarească, cei doi au făcut pasul în secret, în 1947. La un an după, s-au întors în tribul lui Seretse, crezând că nu vor avea probleme. Însă acolo li s-a spus că Ruth nu va fi recunoscută. Pe de altă parte, oficialii sud africani trimiteau telegrame către britanici, spunând că mariajul încalcă legile rasiale. 

Seretse, care era prinţ moştenitor al tribului său, a fost chemat la Londra, iar acolo i s-a cerut să renunţe la tron. A refuzat, iar atunci a fost ameninţat cu exilul, atât el, cât şi soţia sa gravidă. Însă, în 1956, susţinătorii lui Seretse au trimis o telegramă Reginei Elisabeta a II-a, în care îi cereau să îi permită liderului lor să revină în ţară. Când a reuşit să revină în Botswana, Seretse a renunţat la tron. A format, în schimb, Partidul Democratic al Botswanei, în 1962, şi a organizat primele alegeri din ţară. A fost ales, în 1966, primul preşedinte al fostei colonii engleze.

Povestea de dragoste din Seretse şi Ruth a rezistat presiunilor şi au avut împreună trei fii şi o fiică. Unul dintre copii, Ian, este acum, la rândul lui, preşedintele Botswanei.

Seretse a murit în braţele soţiei sale, la 59 de ani, în 1980. Ruth a murit la 78 de ani, în 2002.