Istoria Sofiei, scoasă la suprafaţă de bombardamente şi săpături la metrou jpeg

Istoria Sofiei, scoasă la suprafaţă de bombardamente şi săpături la metrou

📁 Călătorii în istorie
Autor: Geta Roman

Indiferent dacă aveți la dispoziție o zi sau mai multe pentru a vizita capitala Bulgariei, merită pe deplin efortul de a lua la pas zona centrală a Sofiei. Eu am avut norocul unui ghid care ne-a devoalat obiective turistice importante ale capitalei rapid, însă şi fără ghid puteţi face într-un timp scurt un tur al zonei istorice;multe obiective interesante sunt concentrate într-un areal restrâns. 

Combinaţia de edificii comuniste ia ochii la prima vedere în centrul Sofiei;dar printre straturile de clădiri (atât de cunoscute nouă) sunt şi bijuterii arhitecturale ce merită toată atenţia. Iar pentru mine, o bisericuţă discretă, ascunsă şi înconjurată pe toate laturile de blocuri comuniste, este cea mai plăcută amintire din scurta vizită în capitala Bulgariei. 

Bombardamentele din 1944 şi biserica din sec. IV d.Hr.

Biserica „Sf. Gheorghe”, din care a rămas astăzi în picioare doar ceea ce se numeşte „Rotunda”, a fost construită în urmă cu 1.700 de ani şi face parte dintr-un complex mai amplu. E, de fapt, „cea mai veche clădire din Bulgaria” şi una dintre cel mai bine conservate clădiri de pe teritoriul ţării vecine. Biserica fost ridicată de împăratul Constantin cel Mare ca parte unui complex public în secolul IV d.Hr. şi a fost descoperită din întâmplare în 1944, când bombe aruncate de Forţele Aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial au scos-o la lumină. În „Rotunda”, partea care s-a mai păstrat din vechea biserică, sunt mai multe straturi de picturi pe pereţi care datează din perioade istorice diferite. Un alt amănunt interesant:e situată în curtea interioară a unui complex de clădiri în care se află şi Preşedinţia Bulgariei.

Serdica, oraşul roman acoperit cu sticlă 

Tot din întâmplare a fost scos la iveală, în urmă cu câţiva ani, şi oraşul roman Serdica, care se suprapune cu bulevarde importante ale actualei capitale. Cele mai vechi vestigii descoperite pe teritoriul Bulgariei datează din perioada neolitică. În secolul VIII î.Hr., în zonă era un oraş trac, care, după cucerirea de către romani, a fost numit Serdica, după tribul trac serdi care trăia în zonă. 

Pe pereţii „Rotundei” sunt straturi de picturi din perioade istorice diferite; construcţia în sine datează din secolul IV d.Hr.
Pe pereţii „Rotundei” sunt straturi de picturi din perioade istorice diferite; construcţia în sine datează din secolul IV d.Hr.

Pe pereţii „Rotundei” sunt straturi de picturi din perioade istorice diferite;construcţia în sine datează din secolul IV d.Hr.

Oraşul roman a fost scos la suprafaţă din 2012 încoace bucată cu bucată – şi a fost exploatat la maximum din punct de vedere turistic, aşa că zonele identificate ca făcând parte din vechiul oraş sunt mai mereu pline de vizitatori. Artefacte identificate în timpul săpăturilor sunt expuse la metrou, iar părţile componente ale fostului oraş sunt acoperite cu pereţi din sticlă, pentru a fi cât mai accesibile turiştilor. De altfel, acelaşi Constantin cel Mare obişnuia să spună că Serdica era „Roma lui”. Oraşul avea patru porţi, cu inscripţii solemne pe ele. Din complex face parte şi biserica „Sf. Gheorghe”, amintită mai sus. 

Catedrala dedicată soldaţilor care au scăpat Bulgaria de otomani

La câteva sute de metri de „Rotunda” şi oraşul roman, un alt obiectiv important care rămâne în memoria vizitatorului:catedrala Aleksander Nevsky. Edificiul a fost construit la începutul secolului al XX-lea, în onoarea soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în Războiul Ruso-Turc (1877-1878), ruşi, ucraineni, bieloruşi, bulgari, şi au eliberat Bulgaria de sub dominaţia otomană. Legăturile dintre catedrală şi cultura rusă nu se opresc însă în acest punct, pentru că atât arhitectul, cât şi patronul bisericii erau ruşi. Arhitectul Alexander Pomeranţev a fost responsabil de implementarea unora dintre cele mai ambiţioase proiecte culturale din perioada pre-comunistă din Rusia, în timp ce Alexander Nevsky, cel care a dat numele catedralei, a fost un prinţ din Moscova, care a trăit în secolul al XIII-lea. Clădirea e construită în stil neo-bizantin şi este a doua catedrală, ca mărime, din Peninsula Balcanică, după Catedrala Sfântul Sava din Belgrad. 

Capul lui Apollo (sec. II-III d.Hr.),  descoperit în timpul săpăturilor care au scos la iveală oraşul roman Serdica
Capul lui Apollo (sec. II-III d.Hr.), descoperit în timpul săpăturilor care au scos la iveală oraşul roman Serdica

Capul lui Apollo (sec. II-III d.Hr.), descoperit în timpul săpăturilor care au scos la iveală oraşul roman Serdica

Ridicarea catedralei a început în 1882, când a fost pusă piatra de temelie, însă cea mai mare parte a fost realizată între 1904 şi 1912. Construcţia efectivă şi decoraţiunile au fost realizate de o echipă de bulgari, ruşi, austro-ungari şi alţi artişti europeni, cu obiecte aduse din toată Europa. Părţile din marmură şi candelabrele au fost făcute la München, elementele de metal pentru porţi, la Berlin, în timp ce porţile propriu-zise au fost realizate în Viena, iar mozaicurile au fost aduse din Veneţia. 

Interesant este şi faptul că a existat un moment în care numele catedralei a fost schimbat în Catedrala Sfinţii Chiril şi Metodiu. S-a întâmplat în intervalul 1916-1920, când Bulgaria şi Rusia au făcut parte din alianţe opuse în timpul Primului Război Mondial;ulterior s-a revenit la numele iniţial.

Rămăşiţele oraşului roman Serdica se suprapun peste bulevarde din centrul Sofiei; imagini din timpul săpăturilor
Rămăşiţele oraşului roman Serdica se suprapun peste bulevarde din centrul Sofiei; imagini din timpul săpăturilor

Rămăşiţele oraşului roman Serdica se suprapun peste bulevarde din centrul Sofiei;imagini din timpul săpăturilor

Târg permanent de icoane şi antichităţi

Catedrala este situată şi în apropiere de Biserica Sf. Sofia, după care a fost numit oraşul, şi are dimensiuni impresionante:ocupă aproximativ 3.100 de metri pătraţi, turnurile sunt la peste 50 de metri de pământ şi poate găzdui până la 10.000 de oameni. În acelaşi loc există una dintre cele mai impresionante colecţii de artă ortodoxă, cu peste 200 de icoane si fresce. 

Nu în ultimul rând, catedrala este situată în apropiere de Monumentul Soldatului Necunoscut, de Academia de Ştiinţe, de Parlamentul Bulgar şi de parcul care îl onorează pe Ivan Vazov (poet şi romancier bulgar);acest parc găzduieşte, de altfel, şi un mic târg de unde se pot cumpăra textile handmade, icoane şi antichităţi.

Catedrala şi statuile din zona centrală a Sofiei creează senzaţia apăsată că legăturile dintre ruşi şi bulgari continuă să fie foarte strânse, însă prin Sofia au trecut multe popoare şi fiecare a mai adăugat ceva istoriei oraşului. Iar mărturiile civilizaţiilor care şi-au lăsat amprenta asupra zonei pot fi identificate în numeroase situri arheologice din oraş, dar şi în muzeele capitalei bulgare. 

Târg de icoane în parcul din apropierea Catedralei Aleksander Nevsky
Târg de icoane în parcul din apropierea Catedralei Aleksander Nevsky

Târg de icoane în parcul din apropierea Catedralei Aleksander Nevsky

Avion sau maşină? 

Cât despre cea mai bună metodă de a ajunge la Sofia, avionul are avantajul că ajunge repede (în jur de o oră de zbor), însă drumul cu maşina până la Sofia este spectaculos:sunt câteva tunele lungi în apropierea capitalei. Serviciile de cazare sunt rezonabile:pentru un hotel rezervat prin Booking.com (45 de euro camera), serviciile oferite au fost excelente. Alte constatări care vă pot fi utile:lipsesc locurile de joacă moderne pentru copii, dar şi localnicii vorbitori de limba engleză, aşa că nu vă aşteptati să fiţi ghidaţi de ei în caz de nevoie;din ce povestesc localnicii, engleza nu se face în şcoli, ci doar pe cont propriu, de unde şi numărul mic al cunoscătorilor...