Istoria crimelor în masă jpeg

Istoria crimelor în masă

«A venit cu o pușcă pe umăr în timp ce un grup de copii se juca în fața unei școli. Fără avertisment și fără nicio provocare, a ridicat pușca, și-a stabilit ținta și a tras în mulțimea de băieți.» Povestea amintește de recenta tragedie din Connecticut, Statele Unite, dar textul a fost publicat în The New York Times acum mai bine de un secol. Datat 10 aprilie 1891, articolul descrie evenimentele ce au avut loc în Newburgh, New York, când un bărbat mai în vârstă a împușcat niște copii ce se jucau în fața școlii St. Mary.

Cu încă un secol înainte, pe 26 iulie 1765, un profesor și zece elevi au fost împușcați și uciși de patru indieni în Greencastle Pennsylvania, în ceea ce se pare a fi prima crimă în masă dintr-o școală americană.

Uciderea sau tentativa de ucidere a unor grupuri mai mari de oameni nu este un fenomen al epocii moderne. Și istoria veche cunoaște asemenea crime în masă. Grant Duwe, director de cercetare la Departamentul Corecțional din Minnesota a declarat pentru Discovery News că „termenii amok, de origine malaeziană, și berserk, de origine nordică, au fost folosite în trecut pentru a-i descrie pe cei care ucid mulți oameni deodată. Ambele termene există de secole, ceea ce arată că aceste crime în masă nu sunt nici fenomene moderne, nici tipic americane.”

Definite ca și uciderea a cel puțin 4 persoane într-o perioadă mai scurtă de 24 de ore, crimele în masă au avut loc peste tot în lume, în societăți și culturi diferite, precum și în momente diferite în istorie.

Printre cele mai timpurii cazuri cunoscute se numără și evenimentele din 1893 din Osaka, Japonia (11 victime), împușcarea a 7 oameni din satul italian Camerata Cornello și faimosul caz al germanului Ernst August Wagner. În 1913, el și-a înjunghiat soția și cei patru copii, apoi a condus până în Mühlhausen an der Enz și a împușcat 20 de oameni, dintre care 9 au murit.  

În 1927, un fermier sud-african, Stephanus Swart, a ucis cel puțin 8 oameni și a rănit alți 3 în Charlestown, după care s-a sinucis. În 1938, aproape jumătate din populația satului Kaio, din apropiere de de orașul japonez Tsuyama, a fost ucisă de Mutsuo Toi, un tânăr în vârstă de 21 de ani.

Între 1954 și 1957, William Unek a ucis în total, în două crime în masă, 57 de oameni în Congo-ul belgian. În primul caz, a omorât 21 de oameni cu un topor, apoi a împușcat 10 bărbați, 8 femei și 8 copii. Ulterior, a mai omorât alți 6 bărbați cu un topor, a ars de vii 2 femei și un copil, și a strangulat o fată de 15 ani.

Între cazurile mai recente se numără evenimentele din Hungerford, Anglia, din 1987, când un tânăr de 16 ani a ucis 16 oameni și a rănit alți 15, masacrul de la Port Arthur din Australia, când Martin Bryan a ucis 35 de oameni sau crimele de la o școală din orașul scoțian Dunblane, din 1996. În acest din urmă caz, Thomas Hamilton a deschis focul la o școală primară și a ucis 16 copii și un profesor. Unul dintre cei mai cunoscuți sportivi britanici, tensimanul Andy Murray, se afla atunci la acea școală și a mărturisit în autobiografia sa că ar fi putut fi una dintre victime, dacă el și fratele său nu ar fi scăpat de ținta lui Hamilton ascunzându-se sub un birou.

În Statele Unite ale Americii, 2 valuri de crime în masă au caracterizat secolul XX. Unul a fost în anii '20-'0, celălalt începân cu mijlocul anilor '60. Potrivit lui Duwe, aceste valuri au fost diferite. Pentru cartea sa despre istoria crimelor în masă din America, Duwe a cercetat 909 cazuri de crime în masă ce au avut loc în Statele Unite între 1900 și 1999.

„Primul val de crime în masă a avut loc în anii 1920-1930 și a fost compus în mare de uciderea unor familii sau a unor masacre comise de criminali. Aceste cazuri, ca și acum, nu atrag prea mult atenția presei.”

În schimb, cel de-al doilea val, de la mijlocul anilor '60 până la mijlocul anilor '90, a avut un număr mult mai mare de crime în masă în locuri publice. Aceste evenimente au atras mult mai mult atenția presei și a publicului.

Potrivit specialiștilor, anii '90 au cunoscut cel mai mare număr de crime în masă în locuri publice, cu mai bine de 40 de cazuri, adică în jur de 4 pe an. Între 2000 și 2009, numărul acestor crime a scăzut sub 30. „Anul acesta însă au avut loc cel puțin 7 crime în masă în locuri publice, cel mai mare număr din 1999”, a mai declarat Duwe.

http://news.discovery.com/history/mass-shootings-history-121220.html