Istoria afro americanilor sărbătorită în toată lumea jpeg

Istoria afro-americanilor sărbătorită în toată lumea

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Istoricul american Carter G. Woodson afirma că „dacă un popor nu are istorie, nu are nicio tradiţie care să merite, acesta devine un foctor neglijabil în gândirea lumii, şi se află în pericol de a fi exterminat”. Oamenii de culoare, afro-americani, reprezintă unul dintre cele mai importante şi dezbătute teme din istoria umanităţii. Contribuţia lor la dezvoltarea societăţii, dar mai ales rolul pe care l-au jucat în domeniul drepturilor omului trebuie să fie sărbătorite la nivel mondial. Astfel, din 1976, preşedintele Gerald Ford a decretat ca luna februarie să fie luna istorie afro-americane, atenţionând oamenii să „profite de ocazia de a onora realizările afro-americanilor în fiecare domeniu de-a lungul istorie, de prea multe ori neglijate.”

Citeşte şi: Lupta politică a afro-americanilor:solidaritate și rivalitate

Luna dedicată istoriei afro-americane este o sărbătoare care se onorează în fiecare luna februarie în Statele Unite ale Americii şi Canada, precum şi în fiecare octombrie de către Marea Britanie. Înainte de sărbătorirea în fiecare februarie, „istoria neagră” a fost cap de afiş numai pentru o săptămână din februarie. Iniţiativa a aparţinut istoricului Carter G. Woodson, care a lansat ideea în1926. Săptămâna nu a fost aleasă la întâmplare, ci anume cea care coincidea cu ziua de naştere a lui Abraham Lincoln, pe 12 februarie, şi cea a lui Frederick Douglass, pe 14 februarie, două personalităţi importante pe care comunitatea afro-americană le sărbătorea încă la de sfârşitul secolului al XIX-lea. Iniţiativa a fost un succes. Săptămâna istoriei afro-americane a fost primită cu entuziasm, fiind înfiinţate cluburi de istorie, interesul faţă de această parte a trecutului a crescut în rândul profesorilor, dar şi al cetăţenilor de rând.

Carter G. Woodson
Carter G. Woodson

Carter G. Woodson

Citeşte şi: Martin Luther King Jr., I Have a Dream. Istoria din spatele visului

Prima propunere de expansiune a sărbătorii a fost făcută de către studenţii de la universitatea Kent, în februarie 1969. Un an mai târziu, ei au pus în practică ideea. În 1976, ca parte a aniversării bicentenarului Statelor Unite, propunerea a fost acceptată oficial de către preşedintele Gerald Ford. Mai apoi, anivesarea afro-americanilor a fost oficiată şi în Marea Britanie, începând cu 1987. 

Citeşte şi: Povestea ultimului sclav african din Statele Unite ale Americii