Iron Man   supereroul industriaş miliardar în armură jpeg

Iron Man - supereroul industriaş miliardar în armură

Este aventurier, mulţi-miliardar excentric şi arogant, afemeiat, playboy, alcoolist, inteligent, şeful  Stark Enterprises şi are la dispoziţie cea mai avansată tehnologie de pe Pământ.  Este clasat pe locul 12 în top 100 cei mai populari supereroi din benzile desenate.  Nu este nimeni altul decât Tony Stark (Omul de Fier).

Tony Stark este un geniu inventiv specializat în matematică, fizică, chimie, IT, avându-i ca rivali pe Reed Richards (Omul Fantastic), Osborn, Hank Pym şi Bruce Banner (Hulk) în universul Marvel. Luptă doar într-un costum de armură proiectat şi controlat de inteligenţă artificială şi de propriul său creier. Costumul împinge orice limită a legilor fizicii fără mare efort datorită abilităţii de a menţine legătura cu sateliţii de comunicaţii şi poate menţine conexiuni  nelimitate pe o rază lungă de acţiune. Anumite componente ale armurii sunt stocate în corpul său. Costumul poate trage cu lasere  şi  are capacitatea de a zbura la o viteză mai rapidă decât cea a unui supersonic. Poate să înfrunte orice situaţie dificilă, poate să rezolve orice problemă cu instrumentele la îndemână, folosindu-şi costumul şi pentru mijloace neortodoxe, dar eficiente. Câteodată, Stark comite şi greşeli (a vândut odată arme Doctorului Doom, a contribuit la crearea lui Ultron într-un film şi a fost de acord cu legea internaţională ca fiecare supererou  să fie înregistrat de autorităţile federale). În perioada când era în imposibilitatea de a folosi costumul, a primit antrenament de la Căpitanul America, cu care avea să se lupte în „Războiul Civil”.

Dar cine era Tony Stark înainte să fie „Omul de Fier”?

Anthony Edward Stark, născut în Long Island, a fost adoptat de industrialistul Howard Stark (şeful Stark Industries) şi Maria Stark. S-a remarcat a fi un copil geniu şi s-a specializat în ingineria electrică şi fizică. După ce părinţii săi au murit într-un accident de maşină, Tony a moştenit compania tatălui său.

Aflat în Vietnam pe durata războiului, a fost grav rănit de o mină explozivă (şrapnelul intrându-i în inimă) şi  capturat de forţele vietnameze inamice conduse de Wong-Chu. Wong-Chu i-a ordonat lui Stark să-i fabrice arme. A avut norc că s-a întâlnit în captivitate cu Ho Yinsen, un fizician premiat cu Nobel  care l-a ajutat pe Stark, implantandu-i o placă de piept pentru a-l menţine în viaţă. În secret, Stark şi Yinsen au lucrat la construirea unui costum de armură puternică pentru a evada. În timpul tentativei de evadare, Yinsen şi-a sacrificat viaţa pentru a distrage forţele vietnameze, în timp ce Stark a reuşit să se costumeze şi să evadeze. Stark a chemat forţele americane în ajutor şi în acel timp s-a împrietenit cu pilotul James Rhodes. Începutul poveştii a fost rescris  şi actualizat  la situaţia din secolul XXI, însă fără mari diferenţe, doar că locul de iniţiere al supereroului a devenit Afghanistanul în loc de Vietnam. Întors acasă, Stark a descoperit că nu-şi poate scoate şrapnelul din piept căci îşi putea risca viaţa, aşa că a decis să improvizeze, fiind nevoit să poarte placa de armură în piept sub hainele sale care acţiona ca un regulator pentru inima lui ce trebuia încărcat zilnic. Ulterior, avea să-şi facă un transplant de inimă (primul transplant de inima umană fiind efectuat în 1967).  Omul de Fier a devenit celebru. Era supereroul ce a necesitat patru creatori:Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck şi Jack Kirby. Prima sa apariţie a fost în revista Tales of Suspense, în martie 1963. Personalitatea sa era inspirată după    miliardari şi industriaşi ca Henry Ford şi Howard Hughes, precum şi după inventatori ca Thomas Edison, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell şi Fraţii Wright.  

În faţa presei şi mulţimii, pentru a-şi ascunde identitatea dublă, Tony Stark a declarat că Omul de Fier îi este bodyguard şi mascotă. Omul de Fier şi-a început astfel cariera de supererou. A luptat împotriva comunismului pe durata războiului rece, împotriva unor inamici ca Crimson Dynamo, Titanium Man şi împotriva Mandarinului, un savant megaloman chinez cu 10 inele extraterestre (descendent al lui Genghis Khan). A avut un rol major în desfăşurarea Războiului din Vietnam. A fost declarat drept erou anticomunist pentru că a aparat mulţi agenţi vietnamezi pro-americani. Şi-a reconsiderat profund convingerile politice şi morale după ce a fabricat arme pentru industria militară americană. A continuat să dezvolte arme şi tehnologii(Quinjetul fiind invenţia sa)  pentru S.H.I.E.L.D., colaborând cu Nick Fury. În septembrie 1963 a devenit membru fondator al echipei Avengers.  

Apropiaţii săi erau şoferul Happy Hogan, pilotul personal James Rhodes şi secretara Pepper Potts, singurii care îi ştiau identitatea dublă. Curând, avea să aibă ca parteneri pe Black Widow şi Hawkeye din 1964.

După numărul 99 din martie 1968, „Tales of Suspense” a fost redenumit Captain America. Povestea Omului de Fier a continuat din mai 1968 în revista”The Invincible Iron Man”. Aveau să fie introduşi noi personaje ca Mentor, Starfox şi Thanos. Problema lui Tony Stark privind alcoolul a început din povestea „Demon în a Bottle”. James Rhodes a devenit supereroul „War Machine”, iar noul său rival era industrialistul Justin Hammer care i-a manipulat odată costumul să ucidă un diplomat. Tony Stark avea să dezvolte de acum înainte noi costume de armuri specifice operaţiunilor şi mediilor. Jim Rhoes l-a înlocuit pe Omul de Fier  din revista nr. 169 în aprilie 1983 pentru dou ani, Tony Stark revenind din noiembrie 1985. În decembrie 1987 a fost lansată povestea „Armor Wars”, iar din iulie 1990-„Armor Wars II”.  

În partea a două a războiului rece, Tony Stark a proiectat costumul din armură să zboare în spaţiu, să se furişeze şi l-a dotat cu artilerie. Odată, l-a aruncat pe Doctor Doom înapoi în timp, pe vremea Regelui Arthur. Doctor Doom a solicitat ajutorul vrăjitoarei Morgan Le Fay şi a putut să se întoarcă în prezent alături de ea. Altă dată, prin anii 80’, Stark a fost manipulat de Obadiah Stane care l-a ruinat. Stark a ajuns vagabont alcoolist, şi timp de doi ani, Rhodes avea să-i fie înlocuitor. Când şi-a revenit, Stark s-a răzbunat pe Stane . Stane a fost arestat, dar s-a sinucis înainte de proces. Stark şi-a recăpătat averea şi a deschis noul sediu Stark Enterprises în Los Angeles.

Altă dată, SpyMaster a încercat să-i fure proiectele şi planurile costumelor. Stark a fost nevoit să le distrugă pentru a nu ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

Într-o altă ediţie, a creat un costum cu pilot automat şi inteligenţă artificială.

Sănătatea sa se deteriora pe parcursul timpului datorită interfaței  cibernetice din costum. Sistemul său nervos era agravat. Şi-a implantat un chip pentru a-şi recăpăta mobilitatea. A încercat diverse metode de a-şi reveni şi de a-şi reproiecta costumul, dar fără succes. A continuat însă să proiecteze noi armuri, mai mari şi mai puternice. Dar în cele din urmă, sănătatea   i s-a agravat, şi pentru a nu muri, a recurs la animaţie suspendată pentru a se vindeca. Rhodes a preluat conducerea companei. Stark şi-a revenit şi şi-a continuat activitatea de supererou. În urma unor  certuri, Rhodes a continuat să activeze ca „War Machine” de unul singur, în  timp ce Stark continuă să activeze ca membru Avenger.

Din anul 2000, Stark şi-a îmbunătăţit armura, implementând un sistem digital mai sotisifcat. Armura era mai agresivă şi invincibilă. A început să aibă o relaţie de dragoste cu Rumiko Fujikawa după relaţia cu Pepper şi şi-a mutat sediul la Stark Tower din New York.  

În volumul 3, în urma unui incident neplăcut în care Stark descoperă că SUA îi foloseşte tehnologia care a cauzat un dezastru, Stark a acceptat decizia secretarului apărării ca toţi supereroii să fie monitorizaţi şi înregistraţi, ceea ce a dus la dezbinarea echipei Avengers în două tabere. Stark a intrat în noua grupare Iluminati, ai cărei membri erau Black Panther, Profesor X, Mister Fantastic, Doctor Strange etc. Scopul grupării era crearea unui organism de conducere a tuturor supereroilor de pe planetă, între care să existe un schimb de informaţii vitale.

Asta a dus la izbucnirea războiului civil dintre supereroi în anii 2006-2007. Căpitanul America refuză legea ca fiecare supererou să fie înregistrat şi şi-a format propria tabăra. Războiul Civil s-a încheiat când Căpitanul America s-a predat pentru a preveni orice distrugere sau victime colaterale, totuşi, l-a înfrânt pe Omul de Fier.

Stark a devenit noul director al S.H.I.E.L.D., şi a organizat un nou grup guvernamental „Avengers”. La scurt timp, Căpitanul America a fost asasinat când se află în custodie.  

În 2008, Omul de Fier a continuat să apară în „Secret Invasion” după ce l-a înfrânt pe Ultron . După invazia secretă a extratereştrilor Skrull care au dezafectat tehnologia StarkTech, Stark a fost revocat din funcţia de director al S.H.I.E.L.D., înlocuit de Norman Osborn, iar echipa Avengers a fost desfiinţată. Omul de Fier şi-a cotinuat cariera în „Dark Reign”, în care sistemul său nervos a fost degradat încât creierul său a ajuns să depindă de arcul de reactor care să-i menţină funcţiile corpului. Tony Stark revine în „Siege” din 2010 în care este vindecat de Dr. Donald Blake (Thor) şi Maria Hill. Când Osborn declara legea marţială, Thor îşi arată adevărată identitate şi îl apăra pe Stark. Stark se va implică în conflictul dintre cei doi fraţi vitregi, Thor şi Loki. Este înfiinţată o nouă echipă de tineri  "Avengers".

În „Heroic Age”, Stark îşi construieşte o nouă armură-Bleeding Edge şi îl sprijină pe Mister Fantastic. Pune bazele unei noi companii:Stark Resilient şi decide să nu mai dezvolte noi arme. În schimb, îşi doreşte să ofere lumii o energie inepuizabilă şi gratuită.  

În 2011, în „Fear Itself”, Omul de Fier salvează Pământul de la atacul condus de Serpent, un   frate vitreg al lui Odin, iar în „Return of the Mandarin &Marvel NOW”, Stark luptă împotriva terorismului global. În ultimii ani, Omul de Fier a continuat să apară în „Superior Iron Man”, „Times Runs Out”, All-New, All-Different Marvel”.  

Stark a dezvoltat noi tehnologii şi costume:proiectorul uni-beam de pe piept, propulsare cu energie cinetică, generator de puls electromagnetnic, câmp magnetic de apărare, ultra-freon, explozii sonice şi sistem de comunicare prin holograme. Stark a fabricat costume cu care să zboară în spaţiu sau să le folosească pentru scufundare. Cele mai binecunoscute costume sunt „Hulkbuster”, o armură grea cu care îl poate bate pe Hulk, şi „Destroyer”, folosit împotriva lui Thor. Cel mai recent model de armură este Extremis, conectat direct cu sistemul nervos. De curând, a revenit la armuri convenţionale, însă şi unele care au formă lichidă, ca Endo-Sym, care e pe bază de lichid metalic amestecat cu simbiotul Venom.

Omul de Fier a apărut pentru prima dată la TV în 1966, în serialul The Marvel Super Heroes şi în două sezoane „Iron Man” de pe Fox Kids în anii 1994-1996.

Prima ecranizare cinematică a Omului de Fier a avut premieră în 2008, prima parte a trilogiei care a durat până în 2013. Tony Stark/Omul de Fier, interpretat de carismaticul actor Robert Downey Jr., a avut un rol principal şi în seria de filme Avengers şi în Captain America:Civil War.

În prezent, fanii  ,    Pentagonul şi Industria militară americană   lucrează la un prototip de costum inspirat după cel al Omului de Fier:exoschelet cu tehnologie jetpack. Se pare că Omul de Fier o  să devină singurul supererou real.

Surse:

http://marvel.wikia.com/wiki/Anthony_Stark_(Earth-616)

http://marvel.com/universe/Iron_Man_(Anthony_Stark)