Începe o nouă misiune de căutare a rămășițelor Ameliei Earhart jpeg

Începe o nouă misiune de căutare a rămășițelor Ameliei Earhart

Căutarea Ameliei Earhart-anunță Discovery News-va fi reluată în această vară în apele insulei Nikumaroro, o mică insulă nelocuită din republica pacifică Kiribati, unde legendara Earhart ar fi murit, potrivit unelor ipoteze, după dispariția ei din 1937.

Expediția, sprijinită de Secretarul de Stat Hillary Clinton, de Departamentul de Stat american și de Discovery Channel (care va documenta misiunea pentru un material video), e condusă de The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR), organizație care investighează de mult timp ultimul zbor al Ameliei Earhart.

În noua expediție vor fi folosite echipamente subacvatice foarte performante pentru a căuta piese din avionul pilotat de Earhart. Faimoasa Amelia a dispărut în timpul unui zbor peste Oceanul Pacific la 2 iulie 1937, în cadrul unei încercări-record de a zbura în jurul lumii pe linia ecuatorului.  

Hillary Clinton s-a întâlnit cu istorici și oameni de știință din cadrul TIGHAR și a vorbit despre motivele pentru care căutarea Ameliei Earhart e și azi importantă pentru americani. Ea a subliniat că atunci când aceasta a dispărut, națiunea încă suferea de pe urma marii crize economice. „Amelia Earhart putea fi o eroină improbabilă pentru o națiune care rămăsese fără noroc, dar ea era încarnarea spiritului unei Americi care se maturizează și care e din ce în ce mai încrezătoare, gata să se afirme ca și conducător într-o lume destul de nesigură și periculoasă.”, a declarat H. Clinton.

Ipoteza general acceptată este că avionul pilotat de Earhart ar fi rămas fără combustibil și s-ar fi prăbușit în Oceanul Pacific, undeva în apropiere de Insula Howland. Dar conform lui Ric Gillespie, directorul TIGHAR, există și un alt scenariu. El a explicat că e posibil ca Earhart să fi fost nevoită să aterizeze de urgență pe atolul Nikumaroro, aflată la circa 500 kilometri SE de destinația-țintă. Teoria nu e nouă;de fapt, este cea mai veche dintre teoriile referitoare la disparția Ameliei Earhart, fiind cea propusă de Marina americană în zilele imediat următoare incidentului. La momentul respectiv, au fost organizate căutări pe insula respectivă, dar doar din aer.

În cadrul a nouă expediții arheologice pe Nikumaroro, Gillespie și echipa lui au descoperit mai multe artefacte care, împreună cu informațiile de arhivă, reprezintă dovezi circumstanțiale puternice pentru a sugera că Earhart ar fi ajuns pe Nikumaroro și că ar fi trăit aici după accident. „Am găsit înregistrări de arhivă descriind descoperirea pe insulă, în 1940, a unui schelet parțial și a unui loc de tabără ce părea a fi aparținut unei femei”, a explicat Gillespie. Potrivit acestuia, dovezile sugerează că Earhart ar fi trăit pe insulă timp de câteva săptămâni, poate chiar mai mult.

În viitoarea expediție, Gillespie și echipa lui se vor concentra asupra avionului Ameliei Earhat. Pe 2 iulie, la aniversarea de 75 de ani de la dispariția ei, echipa TIGHAR va pleca din Honolulu către situl din sud-vestul Pacificului.

Sursa:http://news.discovery.com/history/