Autor 15816 vizualizări


Viaţa cotidiană în Uniunea Sovietică a avut întotdeauna o atracţie specială pentru străini, mai ales cei care trăiau dincolo de Cortina de Fier. Nu se cunoaşe autorul acestor fotografii din anul 1963 din Moscova şi Kiev, dar este posibil să fi fost realizate de un turist în Uniunea Sovietică.

O intrare în Piaţa Roşie din Moscova. Mii de oameni stau încolonaţi, ordonat şi cuminte, pentru a intra în mausoleul lui Lenin.

Piaţa Manezhnaya din Moscova – în partea superioară este intrarea în vechiul Hotel Moscova, care a fost dărâmat în 2004 pentru a face loc unuia mai nou şi mai trainic.

Un stand cu cărţi în Kiev, la intersecţia străzilor Khreshchatyk şi Syerdlov. Aici, exista şi librăria Druzhba (Prietenia) de unde puteau fi cumpărate cărţi străine – desigur, din statele socialiste prietene.

Intrarea în Hotelul Europa.

Chioşcul nr. 125 din Kiev, unde se vindeau băuturi alcoolice şi ţigări.

Un vânzător ambulant din Kiev comercializează “apă gazoasă”.

Fotografie din Kiev, în care se vede Strada Khreshchatyk şi Piaţa Independenţei. Clădirea somptuoasă din colţ este Oficiul Poştal, iar în fundal este Catedrala Sf. Sofia.

Piaţa centrală din Kiev. În 1963 purta numele de Piaţa Kalinin;în 1967 a fost redenumită Piaţa Revoluţiei din Octombrie;astăzi este cunoscută ca Piaţa Independenţei. Fotografia este realizată din Hotelul Moscova, astăzi redenumit Hotel Ucraina.

Universitatea de stat din Moscova.

Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale a URSS, în Moscova.

Kremlin.

Piaţa Manezhnaya din Moscova, cu Salonul Central de Expoziţii.

“Pace, Muncă şi Prietenie”

În Piaţa Roşie, în faţa Kremlinului.


foto:www.rferl.org