În numele onoarei: când scriitorii se duelează jpeg

În numele onoarei: când scriitorii se duelează

În secolul al XIX-lea, duelul părea prima variantă abordată în cazul unei neînţelegeri. Oamenii păreau mai sensibili, iar de multe ori calea diplomaţiei nu părea o soluţie. În Rusia, numele celor implicaţi adesea în dueluri erau ale oamenilor de vază, în special ale scriitorilor.

1 511 jpg jpeg

1837. Aleksandr Puşkin vs George D'Anthès

Se pare că cel mai mare poet rus era un om temperamental. Până la vârsta de 37 de ani, el fusese deja implicat în cel puţin 15 dueluri. Aceste incidente porneau din cauza unor poeme umoristice de ale sale, certuri la baluri sau la masa de joc, dar duelul cu francezul d’Anthes a fost cauzat de tânara sa soţie, considerată una dintre cele mai frumoase femei din St. Petersburg.  Se pare că francezul a vrut chiar să o răpească pe femeie. Duelul a avut loc în nordul capitalei de atunci, Petersburg, cei doi trăgând de la o distanţă de 20 de metri unul faţă de celălalt. Francezul a tras primul, iar glonţul se pare că l-a lovit pe scriitorul rus în stomac. În timp ce a căzut în zăpadă, Puşkin a tras şi el, însă doar l-a zgâriat puţin pe George. Pentru rus, rana a fost fatală, el murind două zile mai târziu.

1841. Mihail Lermontov vs Nikolai Martinov

Mihail Lermontov, un alt poet faimos al Rusiei din secolul al XIX-lea, şi Nikolai Martinov au fost colegi de trupă în luptele din Cecenia şi Daghestan. În vara anului 1841, cei doi se aflau în oraşul Piatigorsk, din nordul Caucazului, când au cunoscut-o pe fiica generalului Verzilin, Emilia, amândoi îndrăgostindu-se de ea. Se pare că într-o zi, într-o conversaţie dintre Mihail şi fată, el ar fi glumit pe seama ofiţerului Martinov. A urmat o ceartă, şi o zi mai târziu cei doi se duelau. După prima numărătoare, niciunul nu a tras. Cel care supraveghea disputa i-a avertizat că dacă nu au de gând să tragă, duelul se anulează. Poetul a spus că nu are de gând să-l împuşte. Cu onoarea afectată, ofiţerul a declarat mai târziu „M-am supărat şi am tras.” Câteva minute mai târziu, poetul rus a murit.

2 369 jpg jpeg

1824. Kondraty Rileiev vs. Constantin Shakhovskoi

Rileiev, poet şi partipant la revolta din decembrie 1825, a vrut să apare onoarea surorii sale vitrege, Anna, pe care prinţul Constantin Shakhoskoi o urmărea, îndrăgostit fiind de ea. Poetul l-a provocat la duel, dându-şi seama că intenţiile prinţului nu erau deloc onorabile. Acesta din urmă nu acceptat decât în momentul în care a fost provocat în public. Pe cei doi îi despărţea o distanţă de trei metri, înnimerind ambii în arma celuilalt. Glonţul prinţului a deviat şi l-a lovit pe Rileiev în picior.

3 286 jpg jpeg

1909. Nikolai Gumiliov vs Maksimilian Voloşin

Cei doi scriitori ruşi ai Perioadei de Argint s-au duelat din cauzat unei... scriitoare. Lilia Dmitrieva l-a respins pe Gumiliov, iar acesta i-a adresat cuvinte jignitoare. Voloşin a ieşit la înaintare să o apare, şi aşa a apărut un nou duel. Cei doi poeţi au folosit pistoale vechi, încă de pe vremea lui Puşkin. Duelul a eşuat, Voloşin pierzându-şi o gheată, iar Gumiliov ratând ţinta. Cei doi aveau să se împace 12 ani mai târziu.