Imperiul lumesc al Vaticanului, dăruit de Benito Mussolini jpeg

Imperiul lumesc al Vaticanului, dăruit de Benito Mussolini

The Guardian scrie că Vaticanul ar deţine mai multe proprietăţi în Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, construite sau cumpărate din banii pe care Benito Mussolini i-a oferit în 1929 papei de la acea vreme, Pius al XI-lea, după ce acesta a recunoscut regimul fascist.

Publicaţia britanică scrie că, în prezent, fondul depăşeşte 680 de milioane de euro. Din banii de la Mussolini, Vaticanul a cumpărat proprietăţi în cel mai luxos cartier din Londra, dar şi în Paris ori Elveţia, printr-un off-shore.

Guardian scrie că pe mulţi i-ar putea surprinde eforturile făcute de Vatican pentru a ascunde banii oferiţi de Mussolini:ei au cumpărat clădirile din Marea Britanie prin intermediul firmei British Grolux Investments Ltd., la care au acţiuni doi bancheri cu puternice convingeri catolice:John Varley şi Robin Herbert.

Deoarece Varley, Herbert şi secretarul British Grolux Investments Ltd, John Jenkins, nu au răspuns solicitărilor Guardian referitoare la patronii firmei, jurnaliştii britanici au cercetat arhivele. Astfel, se pare că British Grolux Investments Ltd ar proveni din fuziunea altor două companii, care ar fi fost la rândul lor controlate de o firmă elveţiană, Profima SA.

Arhivele britanice din cel de-al Doilea Război Mondial dovedesc că Profima SA este holdingul Vaticanului, acuzat la vremea respectivă că s-ar fi angajat în "activităţi contrare interesului Alianţei". Profima SA era controlată de Bernandino Nogara, un avocat bănuit că ar dori să transfere în Elveţia acţiunile a două firme franceze deţinute de Vatican, pentru ca guvernul din Hexagon să nu le considere "bunuri inamice".

De altfel, Guardian scrie că, în 1943, şi Marea Britanie a acuzat Vaticanul de "lucruri murdare" şi de manipularea finanţelor, pentru a servi "interese poltice străine". Ulterior, Nogara a plimbat banii de la Mussolini în Luxemburg, apoi a încorporat British Grolux, una dintre cele două firme care au fuzionat, formând British Grolux Investments Ltd.

Istoricii spun că banii de la Mussolini au fost foarte importanţi pentru Vatican, care acum este independent financiar. "Vaticanul este stabil din punct de vedere financiar, nu vor mai fi săraci niciodată", a explicat istoricul John Pollard de la Cambridge.

În prezent, banii donaţi de Mussolini Vaticanului sunt administraţi de bancherul Paolo Mennini.