Imagini inedite cu Dora, ultima iubire și soția lui Nichita Stănescu jpeg

Imagini inedite cu Dora, ultima iubire și soția lui Nichita Stănescu

📁 Biografii
Autor: Carmen Ștefan

În noaptea de 12 spre 13 decembrie, la vârsta de 50 de ani, se stingea poetul Nichita Stănescu. La autopsie, medicii au constatat că nu mai avea nicio celulă de ficat. Și-l băuse pe tot, avea să-și amintească peste ani unul din prietenii poetului. Cea care i-a fost alături în ultimii ani de viață, încercând să-l țină departe de băutură, a fost Dora, ultima mare iubire a poetului. Iată câteva imagini inedite cu ultima soție a lui Nichita, oferite de Alfredo Padron.

Dora avea 23 de ani când s-a căsătorit cu Nichita Stănescu. „Am împlinit 23 de ani şi el 46. În momentul când am hotărât să rămânem împreună eram exact «jumătatea» lui. Singura dată când se putea, pe urmă nu s-ar mai fi potrivit. Sună a predestinare“, a povestit Dora într-unul din puținele interviuri pentru presa din România, apărut în revista revista Elle, în 1999.

După moartea poetului, Dora s-a retras la Paris, departe de ochii curioşi ai presei. A evitat să iasă în față drept ”nevasta poetului”. Ultima soție a lui Nichita Stănescu a recunoscut însă că îi place să vorbească despre poet. ”Toată viaţa mea este legată de Nichita. În fond, el m-a format. Atunci când ne-am cunoscut, eram doar un copil, o fată foarte "teoretică", studioasă şi atâta tot. Nichita mi-a dat o direcţie. Eram foarte puţin ieşită în lume-când eşti elev şi pe urmă student n-ai prea mare legătură cu viaţa reală.”

Dora, ultima soție a lui Nichita Stănescu jpeg

S-au cunoscut printr-un grup de poeți optzeciști care se adunau în apartamentul primitor al poetului din București, pentru „duelul poemelor“, un soi de joc dirijat de marele Nichita. „Nichita s-a oprit o secundă, era transfigurat. A spus atât:«A mea»“, și-a amintit Traian Coşovei prima întâlnire dintre Nichita și Dora.

Două zile mai târziu, când poetul a invitat-o la el, deși toată lumea știa că trebuia să participe la un colocviu la Cluj, a venit și prima declarație de dragoste. Dora acceptase invitația, convinsă fiind că nu va găsi pe nimeni acasă. Nichita se întorsese însă din drum.

„Sosise în zori şi cumpărase fursecurile de lângă gară... Pe urmă mi-a spus un lucru incredibil, ca-n romanţe, pe care n-aş fi crezut niciodată că-l poate rosti un poet de talia lui: «Când m-am gândit zilele astea la tine, parcă mi s-a răsucit un cuţit în inimă». Poţi să crezi că Nichita a fost în stare să producă o asemenea frază?! Era foarte sincer şi emoţionat ca un licean, nu-i păsa cum sună. În momentul acela m-a dat gata. Atunci m-am îndrăgostit de el! Şi nu cred că premeditase nimic”, a rememorat Dora, în interviul pentru Elle, citat de Liternet.

Doi ani mai târziu, Dora și Nichita s-au căsătorit. Tânăra soție s-a luptat să-i convingă pe toți prietenii lui să-l ajute să lupte cu alcoolul. Ar fi existat, se pare, un fel de conjurație semnată de ei toți. Însă Nichita avea deja ciroză la acel moment. Iar toți cei care intrau în casa lui erau percheziționați de Dora să nu-i aducă vreo sticlă de băutură. În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, organismul poetului a cedat, după ce  aparticipat la nunta unor prieteni.

Iată câteva imagini inedite cu Dora, ultima iubire a lui Nichita Stănescu, oferite de operatorul venezuelean Alfredo Padron. Padron a făcut parte din echipa care a realizat la un moment dat un film despre marele poet.

Foto aici