Imagini de la inundațiile din vara anului 1975: O catastrofă care a ucis zeci de români | FOTO jpeg

Imagini de la inundațiile din vara anului 1975: O catastrofă care a ucis zeci de români | FOTO

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția

Arhivele Naționale ale României au publicat mai multe fotografii care ilustrează catastrofa produsă de inundațiile din vara anului 1975. 

După ce zile întregi a plouat din abundență, la începutul lunii iulie 1975 inundații catastrofale au lovit România, provocând însemnate pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Cele mai afectate au fost județele Argeș, Buzău, Prahova, Ilfov, Mureș, Vâlcea, Covasna și Sibiu, unde 49 de persoane au murit și 12 au dispărut (ANR, SANIC, fond CC al PCR - Administrativ - Politică, dosar 3/1975, fila 30), notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției

În data de 3 iulie 1975 a fost instituită starea de necesitate pe teritoriul României, dispunându-se ca unitățile militare și cele ale Ministerului de Interne să sprijine autoritățile în acțiunile de prevenire și combatere a efectelor inundațiilor. Totodată, s-a decis ca în agricultură să se ia măsuri pentru efectuarea de lucrări în vederea scurgerii apelor și salvării recoltelor, iar în transporturi să se acționeze în vederea punerii în circulație a drumurilor publice (ANR, SANIC, Colecția Consiliul de Stat-Decrete prezidențiale, dosar 201A, filele 1-2v). 

Râurile Mureș, Olt, Argeș, Ialomița și Dâmbovița au inundat localități și terenuri agricole, viiturile au avariat șosele, căi ferate și poduri. Comisia Centrală de Apărare Împotriva Inundațiilor a monitorizat situația din țară și a coordonat activitățile de prevenire și combatere a inundațiilor, iar Nicolae Ceaușescu a făcut vizite de lucru în zonele calamitate.

Din cauza inundațiilor, care au distrus unele dintre căile de comunicații terestre, turiștii străini ce se aflau în zonele afectate au rămas blocați în localități (ANR, SANIC, fond CC al PCR – Administrativ - Politică, dosar 3/1975, fila 21). După mediatizarea situației din țara noastră au fost trimise ajutoare umanitare din străinătate prin intermediul Crucii Roșii (ANR, SANIC, fond CC al PCR - Economică, dosar 52/1975, filele 111).

Vezi aici GALERIE FOTO

Inundatii 1 jpg jpeg
Inundatii 4 jpg jpeg
Inundatii 3 jpg jpeg
Inundatii 2 jpg jpeg

Foto: Facebook / Arhivele Naționale ale României

Citește și: 

Ceauşescu, despre inundaţiile din ’75: „Unii plângeau, alţii râdeau şi alţii furau“