Iată câștigătorul concursului organizat de Historia și Fundația Calea Victoriei   Tema Grecia Antica: Cultura si Civilizatie jpeg

Iată câștigătorul concursului organizat de Historia și Fundația Calea Victoriei - Tema Grecia Antica: Cultura si Civilizatie

Autor: Redacția

Câștigătorul concursului nostru este:

DANA TOLEA

Abonează-te la newslettersi răspunde corect la întrebarea:Numiți două dintre cele mai importante orașe state grecești din lumea antică?şi eşti înscris automat în extragerea finală. 

Trimite răspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro  împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorul va fi publicat în data de18 Martie.

Premiul consta intr-o bursa (participare gratuita) la cursul Grecia Antica:Cultura si Civilizatieorganizat de Fundatia Calea Victoriei.

Descriere Premiu

Cursul Grecia Antica:Cultura si Civilizatieeste sustinut de Raluca Sidon, cercetator in arheologie si istorie antica .

Civilizatia grecilor antici a fost una atat de infloritoare, complexa si originala, incat a sedus imaginatia tuturor popoarelor cu care a intrat in contact, incepand cu romanii, si a reusit sa se impuna ca mostenire esentiala a culturii europene moderne. Vom descoperi o lume surprinzatoare, colorata violent si nu tocmai inocenta, dar care a pus mereu in centrul preocuparilor omul si Destinul sau.

Cursul pe care vi-l propunem este o privire de ansamblu asupra realizarilor Antichitatii elene. Vom puncta doar ca reper marile evenimente istorice, pentru a patrunde ulterior in universul mitologiei, obiceiurilor si moravurilor din cetatea-oras greaca si a reflecta asupra credintelor religioase si superstitiilor, creatiilor artistice si filosofiei.

Vom vedea de ce Iliada si Odiseea isi pastreaza puterea de fascinatie dupa 2800 de ani, cum infatisau pictorii vaselor grecesti episoade mitologice de o imaginatie debordanta, ce distractii preferau grecii si cat de populat era universul lor cu zei, spirite si demoni. Cum vedeau grecii viata si moartea, ce ambitii ii miscau, cat conta gloria sau cate feluri de dragoste numeau.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Scurta introducere in lumea cu cer de safir si mare de smarald. Sursele istoriei Greciei Antice. Preistoria si idolii cicladici. Creta minoica si labirintul de la Cnossos. De la versurile lui Homer la descoperirea civilizatiei miceniene. Invazia doriana si formarea poporului elen. Poetii epocii arhaice, Sappho si Alceu. Tales din Milet in zorii filosofiei. Arta epocii arhaice, zeii si eroii. Lupta omului cu Destinul. Ispravile lui Hercule la limita dintre umanitate si monstruos.

2. Colonizarea greaca si epoca clasica. Organizarea cetatii-stat grecesti:Atena si Sparta, Corintul, Crotona initiatului Pitagora, Sybaris, Efes, Cirene. Viata cotidiana in polis:cultele, superstitiile, familia, moravurile, erotismul. Razboinici, artizani si poeti. Magie si divinatie, de la vraji de dragoste la oracolele de la Delphi si Dodona. Misterele eleusine. Teatru, sculptura si pictura. Evolutia idealului estetic. Festivaluri si intreceri sportive. Muzica si dansul.

3. Ascensiunea macedonenilor. Alexandru cel Mare si marea aventura a cuceririlor sale. Epoca elenistica si realizarile ei artistice si culturale. Apogeul filosofiei grecesti:Platon si Aristotel. Sculptura:Praxitele, Scopas, Lysip. Regatele elenistice, din Egipt pana in Bactriana. Biblioteca din Alexandria. Delos, un Pompei elenistic. Medicina greaca, de la terapia prin vise la stiinta medicala. Cucerirea romana.

Lector:Raluca Sidon

Data incepere:27 Martie 2014;Ora curs:19:00

Numar ateliere:3

Frecventa:saptamanal, joi

Cost:140 ron;Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):130 ron

Locul desfasurarii:Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Click aici pentru regulamentul concursului